Het is aan Natasja Dogterom Verburg te danken dat de vrijwilligers de erkenning krijgen die zij verdienen. Tekst: Ria van Vredendaal, foto: gemeente Stichtse Vecht
Het is aan Natasja Dogterom Verburg te danken dat de vrijwilligers de erkenning krijgen die zij verdienen. Tekst: Ria van Vredendaal, foto: gemeente Stichtse Vecht (Foto: )

Vrijwilligers ontvangen medaille en jaarteken

Maarssen – Maarssen heeft afgelopen week officieel afscheid genomen van de Snelle Geneeskundige Groep Maarssen. Waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt zette daarbij op Goudestein negen vrijwilligers in het zonnetje met de uitreiking van zes vrijwilligersmedailles en voor drie vrijwilligers die al eerder een medaille hadden ontvangen was er een jaarteken.

De SGG-leden die de vrijwilligersmedaille kregen voor meer dan tien jaar actief lid waren de dames G.N. de Graaf, G.J.A.N. Rijsterborgh-Plomp, J. de Ruiter-Wigmans, C.J. van Koningsbrugge-Faase en A.E. van Santen-Hoek, alsmede de heer R. Tammer. De jaartekens, met meer dan vijftien jaar inzet, sommigen al vanaf het begin, werden uitgereikt aan de heer A.J.H. Bontrop, mevrouw E.C. Knevel en mevrouw M. Westerik-Bom. Voor iedereen was er ook een certificaat en een mooie bos bloemen.

De Snelle Geneeskundige Groep startte in 1989, op initiatief van toenmalig brandweercommandant Jack Ruibing. Hij vertelt: ''Dat was destijds uniek in het land, maar wij wilden wat extra's bieden bij ongelukken en calamiteiten, op vrijwillige basis deelnemen aan rampenbestrijding en als verlengstuk van de Brandweer Maarssen. De vrijwilligers, al EHBO-ers, behaalden diverse certificaten en waren de eersten die een AED ter beschikking kregen. Zij hebben ons perfect medisch geassisteerd en hun aandeel geleverd bij grotere incidenten, bij brand en verkeersongevallen, ter ondersteuning van de brandweer en ambulancediensten. Zij toonden hun kracht tijdens wat wij noemen 'het gouden uur'. Dat eerste beslissende uur tijdens een ongeval en opname door professionals in een ziekenhuis. Zij waren bovendien altijd aanwezig tijdens tal van evenementen als de Sinterklaasintocht en de Skeelerronde.'' De GHOR, de Veiligheidsregio en het Rode Kruis hebben de taken inmiddels overgenomen.

Meer berichten