Cees van der Weerd en Loes van de Craats van de gemeente Stichtse Vecht. Foto: provincie Utrecht/Rick Huisinga
Cees van der Weerd en Loes van de Craats van de gemeente Stichtse Vecht. Foto: provincie Utrecht/Rick Huisinga (Foto: Rick Huisinga)

Stichtse Vecht timmert aan de weg met Wet natuurbescherming

Stichtse Vecht - Gemeenten die zich het hoofd breken over hoe ze natuur kunnen beschermen zonder dat het bakken met geld en zeeën van tijd kost, kunnen hun licht opsteken bij ambtenaren Loes van de Craats en Cees van der Weerd van de gemeente Stichtse Vecht.

Bijenlinten, nestkasten voor mezen die de eikenprocessierups bestrijden, een lijst van beschermde (doel)soorten en een webtool die toont welke beschermde soorten in de buurt kunnen leven; zomaar wat middelen waarmee Stichtse Vecht invulling geeft aan de Wet Natuurbescherming (Wnb). De gemeente is hiermee een voorbeeld voor andere gemeenten in de provincie Utrecht, aldus de provincie.

"De biodiversiteit is sterk afgenomen. Door kwetsbare dieren en planten te beschermen willen wij deze weer vergroten. Dat zien we als onze verplichting naar de volgende generaties", vertelt Loes van de Craats. "Wij willen laten zien dat het leuk is om de natuur te beschermen, dat dieren en planten blijven bestaan en zich zelfs kunnen uitbreiden", vult Cees van der Weerd aan.

Samen met inwoners legt de gemeente zogeheten bijenlinten aan om deze nuttige insectengroep terug te laten keren. "Hiervoor hebben we grasvelden omgeploegd en bollen ingeplant met kruiden waar straks de bij op af moet komen", zegt Van der Weerd. De gemeente is hiervoor door Nederland Zoemt in 2018 benoemd tot bij-vriendelijke gemeente. "Daar zijn we wel trots op!"

De eikenprocessierups is een jaarlijks terugkerend probleem. Van de Craats: "Wij pakken deze rups biologisch aan door mezen de rupsen te laten vangen. Daarom hebben wij mezenkasten opgehangen, speciaal om kool- en pimpelmezen te trekken. Alle inheemse vogels zijn volgens de Wnb beschermd. Zo bevorderen we ook nog eens de toename van de populatie van deze mezen." De gemeente heeft een lijst gemaakt met de beschermde soorten en de doelsoorten. Cees van der Weerd: "Doelsoorten zijn planten en dieren die geen beschermde status meer hebben, maar voor de gemeente wel belangrijk zijn. Voorbeelden zijn de rouwmantel, de vlinder en de rietorchis, een vaatplant."

De gemeente zet medio april een webtool online die voor iedereen toegankelijk is. Hierin kun je zelf zien welke beschermde soorten je in je omgeving kunt tegenkomen. "Dit is handig wanneer je een omgevingsvergunning wilt aanvragen. Dan wil je weten of er vanwege de aanwezigheid van beschermde soorten nog extra onderzoek moet worden uitgevoerd."

Meer berichten