Stinzenplanten staan zaterdag 30 maart centraal bij Slot Zuylen tijdens de Stinzendag. Foto: Slot Zuylen
Stinzenplanten staan zaterdag 30 maart centraal bij Slot Zuylen tijdens de Stinzendag. Foto: Slot Zuylen (Foto: )

Stinzenflora stelen de show tijdens de Stinzendag

Oud-Zuilen - Honderden stinzenplanten staan zaterdag 30 maart vanaf 11.30 uur in het zonnetje tijdens de Stinzendag op Slot Zuylen. Terwijl de bomen nog kaal zijn geven de vele sierplanten kleur aan de kasteeltuin. Bewonder de planten van dichtbij en ontdek de bijzondere tuindelen waarin ze geplant zijn. De tuingidsen van Slot Zuylen nemen de bezoekers mee in de wondere wereld van stinzenflora.

Ze bestaan in verschillende kleuren, grootte, van Hollandse bodem, of juist uit verre oorden: stinzenplanten. Het is een verzamelnaam voor een bijzondere groep voorjaarsbloemen en planten die al vanaf de 16e eeuw voornamelijk bij kastelen en buitenplaatsen werden geplant. Wat de Stinzenplanten extra bijzonder maakt zijn hun prachtige kleuren in een tijd waarin de meeste bomen en planten nog kaal zijn.

In de kasteeltuin van Slot Zuylen is een mooie mix van Midden- en Zuid-Europese stinzenplanten te zien. Planten als de Aronskelk, Daslook en de Voorjaarshelmbloem zijn afkomstig uit Nederland, terwijl onder andere de crocus en de bostulp uit Midden- en Zuid-Europa komen. Bij de verspreiding van deze exotische stinzenplanten hebben de kruistochten waarschijnlijk een rol gespeeld.

Tijdens de Stinzendag worden speciale tuinwandelingen gehouden door de tuingidsen van Slot Zuylen. De wandelingen starten om 11.30 en 13.00 uur. Reserveren kan via de website van Slot Zuylen. Een Stinzenrondleiding kan perfect gecombineerd worden met een bezoek aan het imposante kasteel. Versgebakken taart staat klaar in het museumcafé. De kosten van een rondleiding bedragen voor volwassenen 6,50 euro, voor kinderen 3,50 euro.

Reserveren voor een rondleiding kan via de website: www.slotzuylen.nl.

Meer berichten