Muziek en instrumenten; de passie van gitaarbouwer Peter Damm. Tekst en foto: Joke Stapper
Muziek en instrumenten; de passie van gitaarbouwer Peter Damm. Tekst en foto: Joke Stapper (Foto: joke stapper)

'Als ik bezig ben met muziek en instrumenten, ben ik gelukkig'

Breukelen - Peter Damm maakt vanaf het begin deel uit van De Danne Ateliers in Breukelen. Toen de eerste 'Danners' startten vroeg men hem of hij ervoor voelde om zich bij de groep aan te sluiten. Om te worden toegelaten moest hij een motivatiebrief schrijven. Deze werd door een medewerker van de gemeente beoordeeld met de opmerking dat toekomstige huurders van de voormalige school voor Speciaal Voortgezet Onderwijs geacht werden niet commercieel maar wel cultureel actief te zijn. Peter Damm werd 'aangenomen' en nam zijn intrek in de oude personeelskamer van de school.

Het was voor gitaarbouwer Damm prettig dat hij nu een eigen werkruimte had en niet meer thuis een gitaar in de klemmen hoefde te zetten. De ruimte die hij betrok was bijzonder licht. Zijn huidige werkvertrek ligt, wat betreft de lichtinval iets minder gunstig. Toch is hij, sinds zijn intrek in het gebouw aan de Straatweg nam, heel tevreden met de plaats die hem werd toebedeeld.

Peter Damm verzorgt al jaren cursussen in gitaarbouwen. "Cursisten komen vaak met een eigen gitaarontwerp en kiezen in overleg vervolgens hoe ze hun gitaar gaan maken. Afhankelijk van het soort instrument dat men wenst te vervaardigen, wordt een passend soort hout gekozen." Naast het lesgeven in gitaarbouwen komen er ook regelmatig reparaties en restauraties binnen, soms van hele oude exemplaren. Peter Damme geniet vooral van de variëteit van zijn werkzaamheden. Naast het bouwen van muziekinstrumenten componeert hij ook muziek.

Zijn liefde voor instrumenten kreeg Damm al jong mee. Toen hij vier jaar oud was ging hij al aan de slag met het volgen van lesjes in 'kleutertimmeren'. Hij bleek te beschikken over een goede fijne motoriek. Thuis werd hij omringd met muziek, met een vader die vaak muziek maakte en een moeder die als jazz-zangeres optrad. Hij kreeg de liefde voor muziek, maar ook voor materiaalgebruik mee van thuis. "Zo lang ik me bezighouden met het maken muziek en instrumenten ben ik een gelukkig mens." Damm voegt eraan toe dat hij hoopt dat hij binnenkort kan uitzien naar een passende werkplek waar hij zijn passie nog heel lang kan uitleven.

Meer berichten