Foto: Landschap Erfgoed Utrecht
Foto: Landschap Erfgoed Utrecht

'Klompenpaden blijven populair'

Stichtse Vecht/Regio - Het voorjaar komt er bijna aan en dan barst het wandelseizoen los. Een mooi moment om de resultaten van de Klompenpaden van vorig jaar te presenteren. Want 2018 was opnieuw een succesvol klompenpadenjaar. Aan het eind van het jaar stond de teller op 111 Klompenpaden. En dat staat garant voor 1.742 kilometer wandelplezier.

Vrijwilligers zijn onmisbaar bij het onderhouden en goed bewandelbaar houden van de Klompenpaden. In 2018 zetten maar liefst 1.073 vrijwilligers zich daarvoor in. Klompenpaden staan garant voor de mooiste wandelingen in onder meer de provincie Utrecht. Wandelend over landgoederen, herstelde historische paden en dwars door boerenland is er genoeg te ontdekken en beleven. De makers van Klompenpaden – Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland – willen dat wandelaars kunnen genieten van de mooie omgeving.

Lekker struinen door het weiland, kleine doorsteekjes ontdekken, een kop koffie bij een boerenerf. Genieten van frisse lucht, rust en het landschap. Ontdek het verhaal van de streek met de routebrochure of Klompenpaden-app. Het wandelen over een Klompenpad is afwisselend en soms 'avontuurlijk' als je over hekjes klimt, spannende bruggetjes oversteekt of dwars door een kudde koeien moet.

Het ontwikkelen van Klompenpaden doen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland altijd in samenwerking met diverse particuliere eigenaren, vele vrijwilligers, gemeenten en andere partijen uit de streek. Op dit moment zijn er 111 Klompenpaden. In verschillende dorpen worden samen met de streek nieuwe Klompenpaden ontwikkeld. Kijk op www.klompenpaden.nl voor een overzicht van alle Klompenpaden. Elk pad heeft een pagina met een impressie van de wandeling, een routekaart, praktische informatie over lengte van de route, eventuele routeverlengers of routeverkorters. Het is ook mogelijk om meerdere Klompenpaden te combineren voor een meerdaagse wandeling. De gratis Klompenpaden-app biedt onderweg routeinfo, interactieve kaarten en leuke video- en audiofragmenten.

Van alle paden zijn ook brochures verkrijgbaar bij VVV's in de regio met een beschrijving van de route, bezienswaardigheden en informatie over landschap en cultuurhistorie. Kijk voor een overzicht van de verkooppunten op www.klompenpaden.nl. Enkele spelregels: Klompenpaden zijn gemarkeerd, maar het advies is om de folder te kopen, kaart te printen of gratis app te downloaden. In verband met mogelijke verstoring van vee en wild zijn honden verboden.

Klompenpaden worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht, Utrechtse gemeenten en de Nationale Postcode Loterij. Meer informatie is te vinden op de website: www.klompenpaden.nl.

Meer berichten