Hans Redeke van Toneelgroep Voetlicht. Tekst: Joke Stapper, foto: Matthijs van Leeuwen
Hans Redeke van Toneelgroep Voetlicht. Tekst: Joke Stapper, foto: Matthijs van Leeuwen (Foto: Matthijs van Leeuwen)

'Belangrijk om culturele opvoeding mogelijk te maken'

Breukelen - "In Stichtse Vecht ligt een uitdaging voor het optimaliseren van de podiumkunsten. Als je wilt verbinden, mensen in contact wil brengen met cultuur is er een omslag nodig." Hans Redeke van Toneelgroep Voetlicht vervolgt zijn visie als volgt: "Het is belangrijk, zelfs een taak van de plaatselijke politiek om culturele opvoeding mogelijk te maken."

Redeke speelt sinds een jaar of acht bij Voetlicht. Voor die tijd hield hij zich bezig met musicals, maar eigenlijk altijd was er interesse voor het culturele gebeuren. Hij voelt zich thuis bij Toneelgroep Voetlicht, waar hij gemiddeld twee maal per jaar met zestien anderen een uitvoering verzorgd. "Niet dat alle zestien leden tegelijkertijd op de planken staan. Dat is praktisch gezien niet mogelijk.enselijk zijn."

Met deze praktische situatie geeft Redeke een beeld van zijn wensen voor een nieuw onderkomen. "Wat zou het mooi zijn als we een ruimte hebben waar een theater in past, maar waar ook mogelijkheden zijn voor degenen die niet repeteren maar zich met andere zaken bezighouden zoals het verzorgen van de theaterkostuums, het licht en zelfs de spelers van koffie en thee te voorzien."

Toneelgroep Voetlicht maakt pas sinds de ingebruikname van het gebouw aan de Straatweg deel uit van de Danne Ateliers. Er is een ruimte gehuurd voor de theaterkostuums en de binnenkamer is ingericht als theater, met zitplaatsen voor 55 personen.

De productie die onlangs plaatsvond is vijf keer opgevoerd. "Juist dan kun je spelen tot de max. Je bent een half jaar bezig met de repetities van een stuk, dan is het niet leuk als je maar één keer kunt spelen." Toneelgroep Voetlicht heeft zich de afgelopen decennia onderscheiden met de prachtige openluchtspelen in Park Doornburgh. "We hebben grootse en meeslepende uitvoeringen beleefd bij de kloosterzusters in het park van Doornburgh, waar wel 1.500 man van kon genieten van een voorstelling met prachtige decors. We willen kijken of er op die plek nieuwe tradities kunnen worden ontwikkeld."

Het voortzetten van oude tradities eventueel in een nieuw jasje én een mooie passende locatie om een klein theatertje in te huisvesten, dat is de wens van Toneelclub Voetlicht.

Meer berichten