Harold Schorren neemt afscheid van Breukelen. Tekst: Joke Stapper, foto: Heinie de Kruijff
Harold Schorren neemt afscheid van Breukelen. Tekst: Joke Stapper, foto: Heinie de Kruijff (Foto: heinie de kruijff)

Harold Schorren: inspiratie, gedreven en vol energie

Breukelen - Na een prachtige eredienst en een daarop volgende receptie vanwege het afscheid van Harold Schorren is Ingrid Baas nog zichtbaar onder de indruk van de toespraken, lovende woorden, maar vooral het meeleven van de kerkelijke gemeente en betrokken burgers uit Breukelen.

Ingrid Baas was gevraagd om als ceremoniemeester op te treden tijdens de feestelijkheden. In de hoedanigheid van pastoraal ouderling trok ze in de afgelopen jaren al veel met Schorren op. "Over het pastoraat wordt niet veel gesproken, dat gebeurt vooral achter de deur, maar daar heeft de scheidende predikant veel goed werk verricht." Gelukkig is het niet allemaal even zwaar wat daar gebeurt en kan Baas zich nog een leuk voorval herinneren. "De dominee ging vaak en graag naar het Heycop om daar wonende gemeenteleden te bezoeken. Zo kwam het voor dat hij bij een mevrouw op bezoek kwam en met haar naar het restaurant bij De Aa ging om koffie te gaan drinken. Omdat Harold veel mensen kende, kwamen er steeds meer dames bij om deel te nemen aan het gesprek. Zo had op één morgen niet één persoon bezocht en gesproken maar een fors aantal meer."

"Harold Schorren heeft goede dingen gedaan voor onze kerk en voor ons dorp en er is het nodige veranderd in die jaren. Twee fusies heeft hij begeleid; de eerste samen met dominee Elles Oprel en de tweede samen met predikant Kees van Ekris om uiteindelijk tot een protestante gemeente Breukelen te komen. Harold Schorren had een duidelijke toekomstvisie en heeft er veel aan gedaan om deze te laten doen slagen."

Nadat de fusies een feit waren was de tijd rijp voor een restauratie van de Pauluskerk. Daar heeft Schorren zijn stempel op gedrukt. Het werd een licht en toegankelijk gebouw met een modern liturgisch centrum. Elk jaar kwam er een jaarprogramma tot stand, met onder andere muziek, sprekers, diensten en elke drie maanden een nieuwe kunstexpositie. "Gelukkig heeft hij een groep mensen kunnen inspireren zodat er een groep kerkleden klaar staat om het werk van de scheidende dominee voort te zetten. Schorren is gedreven en vol energie. Deze energie zal hij op een geheel andere wijze vorm gaan geven in Rotterdam. Wij gaan hem missen, maar zijn als gemeente zo veelzijdig en sterk geworden dat we het werk zullen voortzetten en mogelijk ook weer nieuwe initiatieven zullen gaan neerzetten."

Meer berichten