Jochem Stuiver neemt op 17 maart afscheid van de Ontmoetingskerk. Tekst en foto: Ria van Vredendaal
Jochem Stuiver neemt op 17 maart afscheid van de Ontmoetingskerk. Tekst en foto: Ria van Vredendaal (Foto: ria van vredendaal)

Maarssen neemt afscheid van ds. Jochem Stuiver

Maarssen – De Ontmoetingskerk neemt zondag 17 maart afscheid van de zo geliefde predikant Jochem Stuiver. In 7,5 jaar heeft hij zich op zijn eigen wijze een plekje veroverd in zowel de Protestante wijkgemeente als in de burgerlijke samenleving van Maarssen, met enorm veel waardering van binnen en buiten de kerk.

En dat lag helemaal niet zo voor de hand. Zelf heeft Jochem lang geworsteld met de vraag of zijn roeping verenigbaar was met zijn seksuele voorkeur. ''Ik kwam pas op mijn 27e uit de kast, maar wist al snel: de relatie met mijn echtgenoot Bart is ook liefde voor God. Voor de Ontmoetingskerk in de Open Hof bleek dit geen probleem, heel bijzonder dat dit hier kan, al hadden sommige mensen er het eerste jaar best moeilijk mee. Maar ik ben er heel open in en zelfs statushouders stellen vertrouwen in mij. Wat niet vanzelfsprekend is, zij komen vaak uit landen waar er anders tegenaan gekeken wordt. In een land als Iran staat de doodstraf op homoseksualiteit, en er zijn ook binnen Stichtse Vecht plekken waar ik niet kan preken.''

De predikant heeft zich geliefd gemaakt met zijn persoonlijke aandacht, zijn oog voor ontmoetingen en geloof in verbondenheid. Daarnaast is hij actief binnen de landelijke en internationale LHBTI gemeenschap, en dat is soms met vallen en opstaan. ''In november vorig jaar werd een conferentie in Armenië afgezegd, omdat ze onze veiligheid niet konden garanderen. Maar ik blijf geloven in de kracht van face to face. Deze zomer ga ik voor een bijeenkomst naar Londen. Dat werk gaat door, dat is zó nodig.'' Waarom dan dit afscheid van Maarssen, blijft de vraag. Stuiver: ''Volgend jaar wordt ik 50 en ben ik 17 jaar werkzaam geweest als predikant. Ik neem een sabbatical om me weer op te laden. Al ga ik de mensen enorm missen. Trouwerijen, dopen, begrafenissen, je maakt een hoop mee met elkaar en dat maakt het ook weer lastig loslaten. Het leukste blijft verbinding te leggen met mensen en een plek creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Als kerk, maar ook maatschappelijk.''

Tijdens de dienst op 17 maart is iedereen welkom om afscheid te komen nemen van Jochem Stuiver en zijn echtgenoot Bart van Keulen. De inloop is vanaf 9.30 uur, de kerkdienst onder leiding van Jochem begint om 10.00 uur en van 12.00-15.00 uur is er een doorlopende receptie met een hapje en een drankje, muziek en ruimte voor een goed gesprek.

Voor wie wil bijdragen aan een afscheidscadeau kan een gift doen aan het Menno Mulder Fonds via rekeningnummer NL06INGB00005556 t.n.v. Ontmoetingskerk Maarssen, o.v.v. 'Menno Mulder Fonds'.

Meer berichten