Tekst en foto: Joke Stapper
Tekst en foto: Joke Stapper

Afscheid Harold Schorren: 'Het wordt zoektocht naar verbinding'

Breukelen - Harold Schorren heeft afgelopen zondag officieel afscheid genomen als voorganger van de Pauluskerk in Breukelen.

Vrienden, bekenden, gemeenteleden, collega-predikanten uit de regio, maar ook deelnemers aan een van de vele tentoonstellingen en deelnemers van lezingen die werden gehouden in de Pauluskerk werden uitgenodigd voor een dienst van Schrift en Tafel en daaropvolgend een receptie waarin persoonlijk afscheid genomen kon worden van de vertrekkende predikant en zijn echtgenoot.

"Het werd een dienst zoals we dat gewend zijn om te doen. Daar hoort ook zeker het vieren van het avondmaal bij. In de protestantse traditie is het regelmatig vieren van het avondmaal geen gewoonte. De liturgische beweging heeft dit sacrament weer centraal gesteld als het present stellen van Christus. Het gaat ook bij mijn afscheidsdienst niet om mij maar om de Heer."

Twaalf jaar geleden kwam Schorren naar Breukelen nadat hij in Ezinge predikant was geweest nadat hij zijn studie voldaan had in Groningen. Harold Schorren heeft zich altijd thuis gevoeld in Breukelen en hij zal de mensen uit de gemeente gaan missen. In de afgelopen twaalf jaar heeft Harold Schorren veel ontwikkelingen binnen de kerk meegemaakt. Acht jaar geleden bracht de verbouwing van de kerk nieuwe mogelijkheden met zich mee voor de organisatie van nieuwe activiteiten. Schorren: "Met elkaar hebben we gezocht naar heldere keuzes in het kerk zijn, de theologie en het vieren. Er was veel ruimte voor initiatieven en zo zijn we langzamerhand een kerk geworden die drie dagen per week open is voor tentoonstellingen en het is nu een plek waar lezingen en tal van andere activiteiten worden georganiseerd die worden gedragen door de gemeente."

Harold Schorren vertrekt over enkele weken naar Rotterdam waar hij twee functies gaat combineren. Hij wordt predikant van de wijkgemeente Laurenspastoraat en wordt city pastor namens de wijkgemeenten in Rotterdam-Centrum.

"Het gaat een zoektocht worden naar verbinding in een verbrokkelde samenleving". Harold Schorren ziet het als uitdaging om aan de slag te gaan in de multiculturele stad. Ook daar zal hij op zoek gaan naar wat van waarde is. Net als in Breukelen hoopt hij dat als 'mensenmens' samen met veel andere mensen te gaan doen.

Op 31 maart zal Harold Schorren door handoplegging in een dienst in de mooie Laurenskerk verbonden worden aan de Hervormde Gemeente Rotterdam.

Meer berichten