De molens bezoeken? Er zijn twee fietsroutes gemaakt, een noordelijke en zuidelijke fietsroute. Foto: Foto- en Videoclub Loenen
De molens bezoeken? Er zijn twee fietsroutes gemaakt, een noordelijke en zuidelijke fietsroute. Foto: Foto- en Videoclub Loenen (Foto: )

Nieuwe expositie: Wind, Water, Wieken en Werk

Maarssen - Het Vechtstreekmuseum in Maarssen heeft het seizoen 2019 vrijdag geopend met een nieuwe tijdelijke tentoonstelling over markante molens langs de Vecht.

Eeuwenlang waren molens dominant aanwezig in het landschap en het stedelijk gebied. Molens speelden een belangrijke rol in de waterhuishouding, industrie en voedselvoorziening. Aan het einde van de 19e eeuw stonden er naar schatting nog ruim negenduizend molens in Nederland. Nu staan er nog ruim duizend molens fier overeind. Een fiets- of wandeltocht langs de molens in de Vechtstreek bevestigt dat er meer dan dertig molenaars zijn in de regio die de molens nog laten draaien.

In deze tentoonstelling staan achttien molens van Utrecht tot aan Muiden centraal. Verschillende molenaars hebben meegewerkt aan deze tijdelijke tentoonstelling. De molens worden belicht vanuit diverse invalshoeken en worden getoond met behulp van prenten, schilderijen, objecten vanuit de molens en prachtige foto's van de Foto- en videoclub Loenen. Daarnaast is er aandacht voor de opleiding en het ambacht van de molenaar. In een uitgebreide documentaire vertellen de molenaars gepassioneerd over hun vak, hun molens en hun belevenissen.

De tentoonstelling loopt tot en met 15 september. Meer informatie op de site: www.vechtstreekmuseum.nl.

Meer berichten