Tekst en foto: Ria van Vredendaal
Tekst en foto: Ria van Vredendaal

Feestelijk jaar voor 40-jarig Grafisch Atelier Maarssen

Maarssen - De vereniging Grafisch Atelier Maarssen (GAM) is in december 1978 opgericht door een aantal cursisten van de cursus 'Etsen' van het toenmalig Cursusproject Maarssen. Dit jaar viert het GAM haar 40-jarig bestaan.

Het doel was zich verder te ontwikkelen in de grafische- of prentkunst waarbij ook andere druktechnieken aan bod kwamen. In de afgelopen jaren is het atelier een aantal keren noodgedwongen verhuisd en momenteel gevestigd aan het Harmonieplein in Maarssen, boven de bibliotheek.

Bestuurslid Piet Verhoef: ''Het GAM telt nu een dertigtal leden, waaronder een aantal professionele kunstenaars. Zij zijn allen enthousiaste liefhebbers van grafisch werk, die elkaar waar nodig helpen en inspireren en al jaren met veel plezier kunstwerken maken. Ons atelier, waar inmiddels twee etspersen staan, is voor leden permanent geopend."

"Op verzoek kunnen er ook workshops voor en door leden worden georganiseerd. Alleen Ger Groenewoud en Corrie van Raamsdonk zijn nog oorspronkelijke leden. Zelf kwam ik erbij via het modeltekenen bij het Cursusproject. Het is zo'n fijne bezigheid! Na het printen wacht je vaak een verrassing. Soms valt het tegen, meestal is het een cadeautje, elke keer weer spannend."

"De maandagavond is onze officiële clubavond. Dan wordt er werk van elkaar bekeken, technieken besproken en plezier gemaakt. Iedere vijf jaar gaan we met het hele spul op stap, zoals in mei naar Museum More in Gorssel. Om het verenigingsgevoel te versterken willen we vaker met elkaar op stap. En natuurlijk hebben we traditiegetrouw in augustus onze expositie in de Wilhelminakapel. De eerste twee weekenden grafisch werk met als thema 'snelheid', de laatste twee weekenden Anders dan Grafiek, omdat onze leden ook nog andere vaardigheden bezigen. En het thema voor onze gebruikelijke kleine werkjes van ieders hand is dit jaar natuurlijk 'Feest!'.'' Vereniging Grafisch Atelier Maarssen heeft weer plaats voor een aantal nieuwe leden. Lidmaatschap kost 210 euro per jaar, en dan kun je op alle dagen en avonden in de week gebruikmaken van het goed geoutilleerde atelier.

Secretaris Martine van Es vult aan: ''Voordat nieuwe leden zelfstandig op het atelier kunnen werken, worden ze eerst gedurende een aantal dagdelen of avonden door ervaren grafici begeleid. Daarbij wordt tevens aandacht besteed aan de milieu-aspecten bij de vervaardiging van grafiek.'' Voor meer informatie: het secretariaat via gam.secr.1978@gmail.com.

Ook eens een afdruk maken op een professionele etspers? Binnenkort worden er weer workshops voor beginners gegeven door het GAM. Workshop hoogdruk linoleumsnede op maandag 18 maart van 13.30-16.00 uur of dinsdag 19 maart van 19.30-22.00 uur. Workshop diepdruk drogenaald op 12 april van 13.30-16.00 uur en workshop diepdruk ets en monoprint op 15 mei van 13.30-16.00 uur. Aanmelden bij het secretariaat: gam.secr.1978@mail.com. Kosten 30 euro per workshop, inclusief materiaal.

Meer berichten