Tekst en foto: Danny van der Linden
Tekst en foto: Danny van der Linden (Foto: Danny van der Linden)

Walking Football in trek bij Maarssense voetbalsenioren

Maarssenbroek - Op sportpark Fazantenkamp is elke maandagochtend een groep voetballers op leeftijd in de weer. Zij spelen dan Walking Football; een voetbalvariant die de kans op blessures minder groot maakt en uitermate geschikt is voor de doelgroep 55+. "Niet iedereen beweegt even soepel, maar deelnemers kunnen bewegen op hun eigen niveau."

"We zijn begonnen met een klein groepje", vertelt Gerard Hagenbeek. "Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een groep van ruim twintig voetballers."

Bij Walking Football wordt er niet gerend, mag de bal niet hoger dan heuphoogte komen en is lichamelijk contact verboden. "Zo is de kans op blessures aanzienlijk kleiner", legt Hagenbeek uit. Zelf is hij sinds een jaar betrokken bij de Old Stars Maarssen die worden gefaciliteerd door voetbalvereniging OSM '75 uit Maarssenbroek.

"We komen om 9.30 uur bij elkaar en drinken dan eerst een kop koffie", zegt Gerard Hagenbeek. "Dat is wel een belangrijk onderdeel van de ochtend. Het sociale aspect is voor velen een goede drijfveer om mee te doen, uiteraard naast het bewegen. Met name als je ouder wordt is het belangrijk om te bewegen."

De groep bestaat zowel uit mensen die in hun leven hebben gevoetbald als mensen die nieuw zijn binnen de sport. "Daar zit een bepaald niveauverschil in", erkent Hagenbeek. "Maar het verschil zit ook in de mogelijkheden die mensen hebben. Niet iedereen beweegt nog even soepel."

Als om 10.00 uur de training begint met een warming-up en diverse oefenvormen blijkt ook het verschil in fanatisme aanwezig te zijn. Er wordt afgesloten met een onderlinge wedstrijd. "We zijn momenteel aan het trainen voor het toernooi dat hier op 24 april plaatsvindt", zegt Hagenbeek.

Voor dit toernooi is hulp ingeroepen van het Utrechtse Sport College. Stagiairs van de mbo-opleiding helpen de voetballers het toernooi op te zetten en kunnen zo hun opleiding halen. "Het organiseren van een evenement is een kerntaak in onze opleiding", vertelt Gerrit Panhuis namens de school. "Vanuit onze opleiding is Jesse Winkel actief met het Walking Football bij OSM. Hij moet een plan maken en uitvoeren. Op de dag zelf komen wij met een groep studenten om hem te helpen. Dat doen wij gratis, want de studenten doen zo veel nuttige ervaring op." Gerard Hagenbeek is blij met de samenwerking: "Dat loopt zeer gesmeerd. We gaan er 24 april een gezellige en sportieve dag van maken."

Meer berichten