Er zijn nieuwe vrijwilligers nodig voor de bescherming van weidevogels. Foto: Landschap Erfgoed Utrecht
Er zijn nieuwe vrijwilligers nodig voor de bescherming van weidevogels. Foto: Landschap Erfgoed Utrecht (Foto: )

Vrijwilligers gezocht voor bescherming van weidevogels

Kockengen - "Weidevogels horen bij ons Nederlandse landschap, ze horen bij het voorjaar. Geniet u ieder voorjaar ook van de roep van de grutto en de duikvluchten van de kievit? Om de weidevogels te helpen bij het overleven in ons drukke landschap zetten honderden vrijwilligers uit de provincie Utrecht zich in. Ook u kunt een bijdrage leveren om deze cultuurvogels te behouden. Want er zijn nog nieuwe vrijwilligers nodig", aldus IVN De Ronde Venen & Uithoorn. Woensdag 6 maart is er een startbijeenkomst in Kockengen.

Weidevogelvrijwilligers leren de weidevogels goed kennen. Op basis van hun gedrag leren ze waar zij hun nest hebben gemaakt. De nesten worden opgespoord en gemarkeerd met twee stokken. De boer of loonwerker kan zo de locatie van het nest zien, zodat hij er rekening mee kan houden bij de werkzaamheden op het land. Goed overleg met de boer is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Daardoor kunnen meer weidevogels overleven.

IVN De Ronde Venen & Uithoorn heeft als werkgebied Amsterdam, Mijdrecht, Vinkeveen, Uithoorn, Abcoude, Baambrugge, Wilnis en Breukelen. Vanaf eind maart tot in juni beschermen de vrijwilligers de nesten. "En houden vrijwilligers in de gaten hoe het met de jonge vogels gaat. In deze periode bent u vier uur per week in het veld om de nesten te zoeken, meestal in kleine groepjes."

"Heeft u nog geen ervaring? Geen enkel probleem. Landschap Erfgoed Utrecht organiseert cursussen voor beginnende weidevogelvrijwilligers. Via de lokale weidevogelgroep kunt u aangemeld worden. Ook krijgt u begeleiding van een ervaren weidevogelbeschermer als u het veld in gaat."

Wie interesse heeft, kan op 6 maart van 20.00 tot 22.00 uur aanwezig zijn bij de startbijeenkomst bij IVN De Ronde Venen & Uithoorn. Locatie: Wagendijk 1 in Kockengen. Voor aanmelding of meer informatie: Flip ter Heide, ph.ter.heide@gmail.com of 06-20269051. In de provincie Utrecht zijn 13 verschillende weidevogelgroepen actief. Landschap Erfgoed Utrecht ondersteunt de werkzaamheden van al deze werkgroepen met materialen en cursussen. Kijk voor meer informatie over weidevogelbescherming ook op www.landschaperfgoedutrecht.nl.

Meer berichten