Tekst: Naomi Slijngard, foto: Maarten Bootsma
Tekst: Naomi Slijngard, foto: Maarten Bootsma (Foto: Maarten Bootsma)

Expositie Weerbaar Water: 'We wonen in een bijzonder gebied'

Stichtse Vecht - "We hebben geïnvesteerd in angst, maar het heeft mooie neveneffecten opgeleverd", zegt Jos Odekerken van de Historische Kring in Breukelen over de 85g kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland. Het verdedigingswerk bestaat uit 45 forten, zes vestingen en twee kastelen. Achtentwintig kilometer van de waterlinie ligt in Stichtse Vecht.

De waterlinie was bedoeld om grote stukken land dertig tot vijftig centimeter onder water te zetten. Onlangs is in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in Breukelen de tentoonstelling 'Weerbaar Water' geopend die in het teken staat van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De reizende tentoonstelling loopt tot begin 2020 en zal in alle kernen in Stichtse Vecht te zien zijn.

De drie Historische Kringen Loenen, Breukelen en Maarssen hebben hun handen ineen geslagen om 'Weerbaar Water' te maken. Op de vraag waarom de tentoonstelling er is gekomen antwoordt Ron Moers, een van de initiatiefnemers: "We wonen in een bijzonder gebied en dat willen we met deze tentoonstelling laten zien", zegt Moers. Maarten Bootsma van de Historische Kring Loenen vult hem aan: "We willen dat de 64.000 inwoners van Stichtse Vecht zich realiseren in wat voor mooi gebied we eigenlijk wonen en daar is de Nieuwe Hollandse Waterlinie onderdeel van". Odekerken: "Het is onderdeel van onze erfenis en daar moeten we iets mee doen anders verdwijnt het."

Een van de gevolgen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is dat aan de oostkant van de Vecht weinig huizen staan en het gebied daardoor vrijwel open is. Dit komt voort uit de Kringenwet van 1853 van het Ministerie van Oorlog (1843-1959). Om het gebied te kunnen verdedigen moesten er zo min mogelijk bouwwerken staan en als en als die er al stonden binnen een kring van driehonderd meter rondom de forten, waren dat bouwwerken van hout. Die waren makkelijk afbreekbaar als er oorlog zou uitbreken. Groepsschuilplaatsen, in de volksmond bunkers, zijn nooit afgebouwd omdat de periscopen die in 1938/1939 in Duitsland waren besteld nooit zijn aangekomen. "De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft er waarschijnlijk ook voor gezorgd dat Nederland buiten de eerste wereldoorlog is gebleven", zegt Bootsma.

Naast de expositie zal er onder andere in het voorjaar een lezing plaatsvinden, worden er diverse excursies georganiseerd, komen er een theatervoorstelling en een fotowedstrijd en verschijnt er een boek, geschreven door Maarssenaar Douwe Koen. Meer informatie op: www.weerbaarwater.nl.

Meer berichten