In drie jaar tijd heeft de Stichting Hartreanimatie Stichtse Vecht meer dan 90 AED's naar buiten gekregen. Foto: Ria van Vredendaal
In drie jaar tijd heeft de Stichting Hartreanimatie Stichtse Vecht meer dan 90 AED's naar buiten gekregen. Foto: Ria van Vredendaal (Foto: )

Samen op weg naar honderdste AED

Door Ria van Vredendaal

Stichtse Vecht - In slechts drie jaar tijd heeft de Stichting Hartreanimatie Stichtse Vecht meer dan 90 AED's naar buiten gekregen, met een startsubsidie van de gemeente voor de eerste 25 buitenkasten plus verworven middelen van diverse andere fondsen en particulieren.

De eerste AED werd in Reigerskamp geplaatst aan de gevel van een woonhuis. In deze wijk waren al wel AED's aanwezig, zoals bij de tennisvereniging in het wijkpark, bij de Lidl en in de RK Verrijzeniskerk, maar binnen de muren van deze gebouwen en na sluitingstijd dus niet bereikbaar. Voor snelle hulp bij een hartstilstand is het van groot belang dat in de directe omgeving een reanimatieapparaat 24/7 beschikbaar is. Op heel veel plekken in de wijken en kernen van de gemeente hangen nu de groene (en soms rode) levensreddende AED's. De buitenkasten worden geleverd door Hartreanimatie Stichtse Vecht, de AED's zijn het resultaat van vele lokale en particuliere initiatieven. Maar er zijn nog plekken waar de AED's nog moeten komen om reanimatie binnen de 6 minuten te garanderen. Om dat te bereiken werden aanvullende middelen gezocht. Een beroep op het STAGfonds was niet tevergeefs. Door deze gift van 5 buitenkasten ligt doorgroei op korte termijn naar boven de 100 AED's nu in het verschiet.

Het is belangrijk dat er niet alleen AED's 24/7 uur beschikbaar zijn, maar dat er ook voldoende burgers zijn die kunnen reanimeren. Voor wie een reanimatiecursus wil volgen, kijk op de website www.hartreanimatiestichtsevecht.info en neem contact op met Alexandra van der Schaaf.

Ook de Maarssense Hockey Vereniging organiseert AED-cursussen. Onder leiding van de bevlogen trainer Harry Oussoren, die door zijn (praktijk)kennis en humor zowel een leerzame als onderhoudende cursus verzorgt, hebben zes leden en ouders hun Reanimatie- en AED-certificaat al behaald. Er zijn nog een paar plekken voor de opleidingen op 14 of 20 februari (start 19.00 uur). Inschrijven via aed@mhvmaarssen.nl. De kosten, 40 euro, zijn (veelal) bij zorgverzekeraars te declareren.

Meer berichten