Kristien de Laere en Tjeerd Schuhmacher werken in de Danne Ateliers in Breukelen. Foto: Joke Stapper
Kristien de Laere en Tjeerd Schuhmacher werken in de Danne Ateliers in Breukelen. Foto: Joke Stapper (Foto: joke stapper)

Danne Ateliers op zoek naar onderdak

Door Joke Stapper

Breukelen - Zo'n vier maanden geleden kwamen er tijdens de open dagen tussen de zeven- en achthonderd gasten over de drempel in het gebouw aan de Straatweg in Breukelen om te kijken bij de activiteiten die er in de Danne Ateliers georganiseerd worden. Een glaswerkplaats, gitaarbouwer, tassenateliers, een toneelclub, een creatief coach en een beeldhouwer zijn enkele van de creatieve kunsten en ambachten die er te zien zijn. Over een half jaar moeten zij deze plek verlaten.

Naast het tonen van de eigen ruimtes die door de huurders worden gebruikt toonden gastexposanten hun werk; muzikanten zorgden voor mooie en vrolijke klanken; een cateraar voorzag de gasten van hapjes en drankjes en de kinderen maakten een puzzeltocht, zodat kinderen en hun ouders konden zien wat er in de Danne Ateliers wordt georganiseerd. Menigeen hoorde je bij vertrek zeggen: "Het is hier zo leuk."'
Over een half jaar is het voorbij: de zestien huurders van de Danne Ateliers moeten hun plek aan de Straatweg verlaten. Het terrein is verkocht en de projektontwikkelaar wil verder met zijn plannen voor het realiseren van nieuwe woningen.

Tjeerd Schuhmacher en Kristien de Laere zijn twee van de huurders in het voormalig bedrijfspand aan de Straatweg in Breukelen. Kristien is tassenontwerper met een eigen label en Tjeerd gebruikt zijn ruimte voor glasfusing, het versmelten van glas. Schuhmacher: "De toekomst voor De Danne Ateliers is onzeker. Dat is heel jammer, want we willen heel graag bij elkaar blijven en een ruimte huren waar we met z'n allen terecht kunnen."

Beiden zien de meerwaarde van het samen onder een dak opereren. Tjeerd: "Het liefst willen we onder een grote paraplu met bijvoorbeeld muzikanten of zelfs met orkesten, start ups, kunst en cultuur. Alles bij elkaar." Dat het zoeken naar een passende ruimte niet meevalt weet een delegatie van het bestuur die al lang op zoek is maar al te goed. Zij hebben en al menig pand in de omgeving bekeken.

Hoewel vanaf het begin duidelijk was dat ze aan de Straatweg 66 niet heel lang zouden kunnen vertoeven, worden de huurders onrustig nu de deadline nadert. De Laere: "We hebben een ruimte nodig, een dak boven ons hoofd, want voor een aantal kunstenaars en ambachtsmensen geldt dat er brood op de plank moet komen."

"Vandaar dat we nu de hulp van de bewoners van Stichtse Vecht inschakelen. Wie weet er een leegstaand pand dat we voor langere tijd kunnen gebruiken?" Voor tips graag een mailbericht naar: tj.schuhmacher@gmail.com.

Meer berichten