Jaap Verkroost kreeg in april zijn eigen plein bij de 50-jarige Maarsseveense Plassen. Foto: Ria van Vredendaal
Jaap Verkroost kreeg in april zijn eigen plein bij de 50-jarige Maarsseveense Plassen. Foto: Ria van Vredendaal

In Memoriam: Tienhovenaar Jaap Verkroost

Door Ria van Vredendaal
Stichtse Vecht - Voormalig CDA-wethouder Jaap Verkroost is op 22 januari overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Jaap is 68 jaar geworden. De geboren en getogen Tienhovenaar heeft veel voor de gemeente en haar inwoners betekend. Hij heeft zich als actief CDA-bestuurder ingezet voor de inwoners van Maarssen en later Stichtse Vecht.

Vooral als wethouder, met welzijn, zorg, samenleving, jeugd en wijk- en gebiedsgericht werken in de portefeuille, heeft hij in 19 jaar veel tot stand gebracht en bijgedragen aan de maatschappelijke voorzieningen in de gemeente Stichtse Vecht. Hij stond onder andere aan de wieg van de vorming van de regionale bibliotheek Angstel, Vecht en Venen en legde de basis voor de decentralisaties in het sociaal domein naar de gemeente.

Jaap was daarnaast medeorganisator en voorzitter van de Stichting 4-5 mei Maarssen/Tienhoven. Als eerste locoburgemeester heeft hij de burgemeestertaken waargenomen tot de aanstelling van Marc Witteman en deze daarna bijgestaan in zijn inburgeringsperiode. Met hart en ziel ook heeft hij als vrijwilliger zijn voetprint achtergelaten bij vele plaatselijke instanties en verenigingen. Jaap was van 1998 tot 2002 voorzitter van VV Maarssen. Omdat hij wethouder werd in de voormalige gemeente Maarssen moest hij die functie na vier jaar neerleggen. Jaap was als sport- en gemeentebestuurder altijd zeer sociaal betrokken, met veel aandacht voor vrijwilligerswerk.

Van 2007 tot 2014 maakte hij deel uit van het bestuur amateurvoetbal van de KNVB, waarin hij de portefeuille zaalvoetbal beheerde. Hij bezocht nog altijd de nieuwjaarsreceptie bij VV Maarssen op de eerste zondag van het jaar. Een niet gemelde lening bij een plaatselijke ondernemer van een bedrijf waarin Verkroost al heel lang geen actieve rol meer in speelde, maakte drie jaar geleden een voortijdig einde aan het tijdperk Verkroost, waar hij zijn job zo graag had willen afmaken. Velen waren het niet eens met dit min of meer gedwongen besluit, tekenend voor de waardering en vertrouwen dat hij in brede kring genoot.

Na zijn wethouderschap is Jaap als vanzelfsprekend verder gegaan met bestuurswerk binnen kerkelijk Tienhoven, de gebiedscommissie en de Stichting Oud Hollandse waterlinie. Jaap gaat niet vergeten worden, gezien de Jaap Verkroost Baan bij Maarssen on Ice als initiatiefnemer 11 jaar geleden en het J.W. Verkroostplein aan de Maarsseveense Plassen, waar het Zuid-Plein in april vorig jaar zijn naam kreeg als dank voor bijna 20 jaar uitstekend voorzitterschap van Recreatie Midden-Nederland.

Meer berichten