Foto: naomi slijngard

Scholieren volgen speciale lessen over natuurkundige wetten

Door Naomi Slijngard en Lisa van der Mei

Breukelen - Fundamentele krachten, werken met warmte, vulkanen maken en luchtdruk creëren. Kinderen uit 25 landen over de hele wereld, onder andere in Nederland, volgen speciale lessen over natuurkundige wetten, zoals de wet van Newton. Ook de kinderen van groep 3 tot en met 8 van basisschool de Regenboog in Breukelen krijgen de komende weken na schooltijd wetenschaps- en technieklessen. Niet van hun eigen leerkracht, maar van een docent van de organisatie Mad Science.

Mad Science heeft als doel om kinderen op jonge leeftijd te inspireren op het gebied van scheikunde, natuurkunde en techniek. Dit doen ze onder andere door naschoolse cursussen en zomerkampen.

Op dit moment zijn er zo'n elf basisscholen in Stichtse Vecht die deze lessen aanbieden. Naast die in Breukelen en Maarssen ook op drie scholen in Loenen aan de Vecht. De leerlingen leren tijdens de lessen onder andere dat elke vorm van duwen of trekken een kracht is, dat een voorwerp niet tot stilstand komt of niet zal gaan bewegen, tenzij er een kracht op uitgeoefend wordt: een van de wetten van Newton. Verder leren ze dat elk voorwerp een zwaartepunt heeft.

Zowel jongens als meisjes zijn geïnteresseerd in de lessen die worden aangeboden. Zo zegt een meisje uit groep 6 van de Regenboog: "Ik vind het leuk om met reageerbuisjes en met reacties van stoffen te spelen".

Casper uit groep 7 antwoordde op de vraag wat hij wilde leren bij de Mad Science-klassen: "Hoe dingen kunnen ontploffen en hoe ik dat dan kan doen". De jongste deelnemer van de groep, Avy, zei dat hij de proefjes en de daarbij behorende opdrachten erg leuk vindt. Voor meer informatie over Mad Science zie: nederland.madscience.org.

Meer berichten