De Nationale Tuinvogeltelling vindt plaats op vrijdag 25 tot en met zondag 27 januari. Foto: Vogelbescherming Nederland/Agami, Alain Ghignone
De Nationale Tuinvogeltelling vindt plaats op vrijdag 25 tot en met zondag 27 januari. Foto: Vogelbescherming Nederland/Agami, Alain Ghignone (Foto: Alain Ghignone)

Doe mee met de Tuinvogeltelling

Stichtse Vecht - De Nationale Tuinvogeltelling vindt plaats in het weekend van vrijdag 25 tot en met zondag 27 januari. De Natuurgroep Kockengen hoopt dat ook veel inwoners uit Stichtse Vecht mee zullen doen. "Neem op één van deze dagen een half uur de tijd en tel de vogels in uw tuin. Zo helpt u informatie verzamelen over onder andere de merel en alle andere vogels in uw buurt. Want meer informatie, betekent beter kunnen beschermen."

Vogelbescherming Nederland legt op de website www.tuinvogeltelling.nl uit hoe het tellen van de vogels in zijn werk gaat. "Tel op vrijdag 25, zaterdag 26 of zondag 27 januari een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee."

"Noteer alle waarnemingen van een soort in uw tuin of op uw balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loopt u het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Dus: ziet u in uw tel-halfuur drie koolmezen tegelijk en even later vijf koolmezen? Dan geeft u door: vijf koolmezen."

Deelnemers kunnen hun telling doorgeven op vrijdag 25, zaterdag 26 of zondag 27 januari via de app Tuinvogels of via de website www.tuinvogeltelling.nl. "Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met uw smartphone en u kunt na uw half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels u zag." Op de website zijn ook afbeeldingen van de vogels te vinden die men in de winter in de tuin of op het balkon kan verwachten. De Vogelbescherming heeft 25 vogels die veel in tuinen voorkomen op een rijtje gezet. In de provincie Utrecht staat in de Top 10 de huismus op nummer 1, gevolgd door de koolmees (nummer 2) en op drie de pimpelmees.

Natuurgroep Kockengen zal na de telling bij de Vogelbescherming de totalen van het gebied Kockengen opvragen. De resultaten daarvan zullen bekend worden gemaakt via de lokale media en de website www.natuurgroepkockengen.nl.
Voor de jeugd wordt een speciaal natuurommetje gehouden op zaterdag 26 januari om 10.00 uur om gezamenlijk de tuinvogels te tellen met vooraf uitleg over de vogels. De deelnemers verzamelen zich aan de Wagendijk 55 in Kockengen. Kinderen kunnen zich opgeven voor dit ommetje door een e-mail te sturen naar gerard.van.zuylen@natuurgroepkockengen.nl.

Ook de natuurgroep geeft een tip: "Als u van tevoren de tuinvogels gaat bijvoeren met vetbollen of voedersilo's, dan zullen ze de gewoonte hebben om uw tuin vaker te bezoeken." Meer informatie over de Tuinvogeltelling op de site: www.tuinvogeltelling.nl. Meer informatie over de Natuurgroep Kockengen op de site: www.natuurgroepkockengen.nl.

Meer berichten