Het prentenboek 'Panda wil een vriendje' staat in de Prentenboek TopTien 2019. Beeld: Stichting CPNB
Het prentenboek 'Panda wil een vriendje' staat in de Prentenboek TopTien 2019. Beeld: Stichting CPNB (Foto: )

Voorleesdagen in de bibliotheek

Stichtse Vecht - Samen een boekje lezen is heel gezellig én het is goed voor de taalontwikkeling. Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. "Wil je je kindje ook voorlezen en ben je op zoek naar mooie prentenboeken of voorleesboekjes? Kom eens kijken in de bibliotheek. Is je kindje nog geen twee jaar, dan krijgen jullie een BoekStartkoffertje cadeau. En speciaal tijdens de Voorleesdagen – van 23 januari tot en met 2 februari – maak je ook nog kans op een feestelijke prijs", aldus Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen. In Stichtse Vecht vinden allerlei activiteiten plaats tijdens de Voorleesdagen.

Tijdens de Voorleesdagen is er in de bibliotheek een leuke peutervoorstelling over Eekhoorn die het huis van Muis zoekt. Muis is verdrietig want ze heeft pijn aan haar knie en kan niet meer springen. Eekhoorn wil Muis weer vrolijk laten zijn. Daarom gaat Eekhoorn naar de boskabouters om de opvrolijkmachine te halen. Maar dan weet ze de weg naar het huis van Muis niet meer. Gelukkig komt Eekhoorn Konijn tegen, die kan vast helpen! Samen gaan ze op zoek naar het huis van Muis.

De voorstelling van TOF Toneel is voor alle peuters en kleuters tussen 2 en 5 jaar. De voorstelling duurt ongeveer 20 minuten. De toegang is gratis, bezoekers hoeven geen lid te zijn van de bibliotheek. De voorstelling is te zien op woensdag 23 januari in de bibliotheek in Loenen aan de Vecht om 11.30 uur. Ook is de voorstelling te zien op maandag 28 januari in de bibliotheek van Maarssendorp om 9.30 uur en in de bibliotheek van Maarssenbroek om 10.30 uur. Op woensdag 30 januari is de voorstelling te zien in de bibliotheek van Kockengen om 9.30 uur en in Breukelen om 11.30 uur. Op donderdag 31 januari om 10.00 houdt de TalentAcademy een swingende ochtend voor peuters en kleuters en hun ouders, opa's of oma's.

Tijdens de danslessen duiken jullie samen in de wondere wereld van een prentenboek. Deze ochtend wordt gehouden in de bibliotheek van Maarssendorp. De kosten bedragen 1 euro.

De Nationale Voorleesdagen, de jaarlijkse voorleescampagne, is bedoeld voor kinderen tussen de 0 en 6 jaar en hun ouders en verzorgers. Het plezier van voorlezen staat centraal, voorlezen is heel gezellig. Maar voorlezen is ook goed voor de taalontwikkeling. Uit onderzoek blijkt steeds weer dat voorlezen een gunstig effect heeft op de latere leesvaardigheid. "Wist je bijvoorbeeld dat kinderen die iedere dag een kwartiertje voorgelezen worden, per jaar duizend extra woorden leren."

"Voorlezen en zelf lezen verrijkt de woordenschat, stimuleert de fantasie en helpt het kind de wereld om hem heen te begrijpen", aldus de bibliotheek. Meer informatie over de Nationale Voorleesdagen is te vinden op de websites: www.bibliotheekavv.nl en www.nationalevoorleesdagen.nl.

Meer berichten