Matthijs Pontier van Code Oranje spreekt donderdag 24 januari bij Studio Idee in Loenen aan de Vecht.
Matthijs Pontier van Code Oranje spreekt donderdag 24 januari bij Studio Idee in Loenen aan de Vecht. (Foto: )

Derde politieke avond bij Studio Idee over nieuwe democratie

Loenen - Reinier van Lanschot studeerde rechten. Na zijn studie werkte hij bij een supermarktconcern. Een paar maanden geleden zegde hij zijn baan op om fulltime aan de slag te gaan bij Volt, een beweging die zich inzet voor een nieuwe democratie in Europa. Het doel van Volt: op een nieuwe manier politiek bedrijven om tot echte verandering te komen. Donderdag 24 januari is hij samen met Matthijs Pontier van Code Oranje gastspreker in Studio Idee in Loenen aan de Vecht. "Naast het feit dat ik altijd een commercieel beroep wilde uitoefenen, ben ik altijd geïnteresseerd geweest in de wereld om mij heen", zegt Van Lanschot.

Volt dat als Europese beweging onder andere is ontstaan als gevolg van de Brexit, vindt dat de landelijke politiek wat betreft grensoverschrijdende maatschappelijke kwesties zoals klimaatverandering, migratie, internationale conflicten, terrorisme en de invloed van technologische veranderingen tekort schiet.

De opkomst van het nationalisme in Europa verontrust Van Lanschot. "Successen worden nationaal geclaimd, maar als er iets mis gaat ligt het aan de EU. Een goed voorbeeld hiervan is het instorten van de brug in Genua afgelopen zomer waarvan de EU de schuld kreeg omdat Italië zogenaamd geen investeringen heeft mogen doen. Dat zijn zaken die onjuist zijn", zegt de dertigjarige Amsterdammer, die onlangs te zien was in het televisieprogramma VPRO Tegenlicht.

De activist en wetenschapper Matthijs Pontier van de in 2016 opgerichte beweging Code Oranje spreekt donderdagavond ook. Code Oranje heeft als doel de samenleving democratischer te maken. "Op lokaal niveau zie je al voorbeelden van mogelijkheden om mensen zeggenschap te geven over hun eigen leefomgeving, zoals burgertoppen, buurtbegrotingen en digitale ideeënplatforms. Wij willen die methodes nu ook voor provinciale en landelijke thema's gebruiken", zegt Pontier. Code Oranje, dat is opgericht door politici en waarbij veel burgemeesters, wethouders, wetenschappers, ondernemers en raadsleden zich hebben aangesloten, doet in vele provincies mee aan de provinciale verkiezingen, zo ook in Utrecht.

Douwe van der Wal van de PvdA Stichtse Vecht zit als commissielid, van de gemeenteraad, in de commissie Bestuurlijke Vernieuwing. Hij spreekt over bestuurlijke vernieuwing in Stichtse Vecht. Meer weten over Volt, Code Oranje en de status van bestuurlijke vernieuwing in Stichtse Vecht? Kom dan donderdag 24 januari naar Studio Idee in Loenen aan de Vecht. De toegang is vrij. Inloop om 19.30 uur, start programma om 20.00 uur.

Meer berichten