Vader en zoon Stefan en Moos strijden voor Stichting 2109. Wereldwijd krijgt iedere 7 seconden iemand de diagnose dementie. Foto: Rien Vlug
Vader en zoon Stefan en Moos strijden voor Stichting 2109. Wereldwijd krijgt iedere 7 seconden iemand de diagnose dementie. Foto: Rien Vlug (Foto: )

Stefan loopt voor (h)erkenning dementie

Door Ria van Vredendaal

Maarssen - Stefan Vreugdenburg kent men wellicht al van zijn project Backbonehiking. Een missie waarmee hij jongeren, en hun ouders, een alternatief wilde bieden voor 'die eeuwige telefoon' en 'dat eindeloos gehang achter de Playstation'. Hij nam ze op sleeptouw om na een gedegen voorbereiding de vierdaagse van Nijmegen te lopen. Afgelopen jaar liep hij deze tocht voor Stichting 2109, om aandacht te vragen voor de (h)erkenning van dementie. Niet geheel toevallig, want in het dagelijks leven werkt Stefan met oudere maar vitale mensen met dementie.

Stichting 2109, vernoemd naar Werelds Alzheimer dag 21 september, heeft als doel het taboe en de schaamte bij dementie wegnemen. 'De levenskwaliteit van mensen met dementie en hun omgeving verbeteren door dementie herkenbaar te maken door middel van het dragen van het speldje van Stichting 2109.'

Gezien de snelle toename van het aantal mensen met dementie zal dit hard nodig zijn. Op elk speldje staat het beeldmerk van de stichting en is een persoonlijke code gegraveerd, zodat de drager traceerbaar is. Hiervoor is het noodnummer 088-2109000 beschikbaar. Via dit nummer kan de stichting contact opnemen met de contactpersoon van de drager van het speldje.

Stichting 2109 wil bereiken dat medeburgers met dementie zolang mogelijk mee kunnen doen aan onze samenleving. Door aan clubs, verenigingen en dergelijke te vragen om leden met (beginnende) dementie zolang als mogelijk 'binnenboord' te houden. Door winkeliers en ondernemers te vragen om hun medewerkers te instrueren dat mensen met dementie op een net zo vriendelijk mogelijke manier benaderd worden als hun andere klanten. Door mantelzorgers te ontlasten door het stimuleren van mogelijkheden voor dagopvang zodat zij hun zware taak zo lang mogelijk vol kunnen houden.

Omdat nog té weinig mensen weet hebben van dit initiatief, is het volgens Vreugdenburg tijd voor actie. Samen met zijn zoon Mees organiseert hij 'dé Tocht voor 2019'. ''Van 19 juni tot en met 28 juni 2019 ga ik in tien dagen 420 kilometer lopen van Maastricht naar Den Helder. Hiermee wil ik zoveel mogelijk publiciteit genereren voor 2109. Ik laat me die tien dagen vergezellen door een dagelijks wisselende groep zoals van pelotons militairen, politie-agenten die de tocht wat extra cachet moeten geven.'' In samenwerking met de opleiding van Moos, MBO Amersfoort, willen vader en zoon er ook voor zorgen dat er zoveel mogelijk scholieren een stuk (hele dag of een gedeelte) meelopen.

Stefan: ''Op 25 juni lopen wij door Stichtse Vecht. Wij zijn op zoek naar middelbare scholen in onze regio om ons te steunen. Daarnaast zoeken wij netwerken die kunnen helpen de tocht te faciliteren. Denk daarbij aan sponsoring, een bezemwagen, een auto voor de catering, slaapplaatsen voor de crew en dergelijke.'' Wie ook maar denkt iets te kunnen betekenen voor deze missie: neem contact via 06-10256017 of info@backbonehiking.nl.

Meer berichten