Burgemeester Marc Witteman met de eerste kinderburgemeester van Stichtse Vecht, Mijke Moons. Archieffoto: Ria van Vredendaal
Burgemeester Marc Witteman met de eerste kinderburgemeester van Stichtse Vecht, Mijke Moons. Archieffoto: Ria van Vredendaal

Burgemeester Witteman: hartelijk en sympathiek

Door Naomi Slijngard

Stichtse Vecht - Op eerste kerstdag heeft de inwoners van Stichtse Vecht het trieste bericht bereikt dat Marc Witteman (57), vader van drie kinderen, partner, familielid, vriend en burgemeester van Stichtse Vecht, op kerstavond is overleden aan de gevolgen van longkanker. Door velen wordt Witteman gekarakteriseerd als een benaderbare burgemeester en een burgemeester die zich veel heeft laten zien in de gemeente.

Inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties zocht hij regelmatig op. Tijdens een interview in 2016 zei hij hierover dat hij dertig tot veertig procent van zijn tijd met inwoners in gesprek is. Hij vond het belangrijk om te weten wat er speelt en leeft in de gemeente. John Slingerland en Marie-Madeleine Claassen uit Loenersloot, een van de 107 gezinnen waar Witteman gast aan tafel was, spreken over hem als iemand die niet op de voorgrond trad, maar aandacht had voor alle inwoners, ook in de kleine kernen van Stichtse Vecht. "Wij herinneren hem als een hartelijke en sympathieke persoonlijkheid die zijn best deed het openbaar bestuur voor inwoners toegankelijker te maken."

Het toegankelijker maken van het openbaar bestuur deed hij op verschillende manieren. Een daarvan is het optreden als cursusleider bij de cursus Politiek Actief. Lynn Goossens uit Loenen aan de Vecht was een aan de deelnemers van de cursus en heeft hem naar eigen zeggen leren kennen als een echte burgervader. 

'Groot man'

Frank van Liempdt van Lokaal Liberaal heeft als raadslid lang met burgemeester Marc Witteman samengewerkt. Van Liempdt noemt de overleden burgemeester een groot man: "Zelfs in zijn laatste dagen maakte hij zich zorgen en bekommerde hij zich om het welzijn van anderen. Hij is te omschrijven als Champions League. Ik heb al veel burgemeesters meegemaakt, maar hij is degene die de gemeente een heel stuk verder heeft gebracht."

Ambassadrice van de Vechtstreek en iemand die veel met Witteman heeft opgetrokken sinds zijn aantreden als burgemeester in Stichtse Vecht is Juliette Jonker. De Vreelandse spreekt naar aanleiding van het overlijden van Witteman over een groot gemis. "Marc was een bijzondere man. Betrokken, vernieuwend, menselijk, inhoudelijk en wijs. Zachtaardig maar ook vastberaden. Wij hebben veel - voor mij - bijzondere momenten gedeeld. Zo was hij regelmatig aanwezig tijdens festiviteiten in het jaar dat Vreeland haar 750 jaar stadsrechten vierde. In middeleeuwse kleding gehuld verrichtte hij de opening van de Middeleeuwse dag door het afschieten van een kanon. Welke burgemeester zou het doen, in een gehuurd kostuum lopen? Het tekende hem: hij wilde echt onderdeel van het dorpse feest zijn en het feest samen met alle andere in middeleeuwse kleding gehulde Vreelanders vieren."

Leegte

Als burgemeester was hij ook voorzitter van de gemeenteraad. Met veel raadsleden heeft hij de afgelopen jaren samengewerkt waaronder Mieke Hoek. Hoek laat in een reactie weten: "Toen Marc vanaf 1 augustus niet meer actief was liet hij een leegte achter. Nu is het een gat. Hij had grote interesse voor iedereen persoonlijk. Je kon hem altijd bellen, hij was altijd bereikbaar. Luisterend en oplossend. Vriendelijk, aardig en belangstellend. Toen wij, Het Vechtse Verbond, een dag met Marc op stap gingen om mooie plaatsen in onze gemeente te laten zien hadden wij ook een rit met een koets en prachtige paarden van de Stoeterij Zadelhoff geregeld. Marc mocht op de bok naast de koetsier. Dat vond hij supergaaf. Hij kon zo van alles intens genieten. Woorden schieten tekort. Wij zullen Marc missen omdat wij veel van hem zijn gaan houden. De mooie herinneringen zullen wij blijven koesteren. Bedankt Marc."

Inspiratie

"Marc Witteman was voor mij een bijzondere burgemeester die ik best vaak ben tegen gekomen tijdens zijn veel te korte burgemeesterschap", schrijft Quina de Graaf uit Breukelen in een reactie. "Hij zat met mijn gezin aan tafel, mijn zoontje kreeg een prijs van hem uitgereikt voor een tekenwedstrijd en ik was een van zijn leerlingen in de cursus Politiek Actief. Lieve burgemeester Marc, bedankt voor de inspiratie, al je goede werk en voor je betrokkenheid bij iedereen. Je warme en persoonlijke manier van besturen was nieuw en verfrissend, je laat iets moois na."

Witteman begon zijn bestuurlijke carrière als raadslid en wethouder in Hillegom, tevens zijn geboorteplaats. In 2005 werd hij waarnemend burgemeester in Warmond en in 2006 wethouder Ruimtelijke Ordening in Leiden. Later werd hij Gedeputeerde in Flevoland. Officieel streek hij op 29 januari 2015 in Stichtse Vecht neer om het ambt van burgemeester te vervullen.

Kockengen

Voor zijn benoeming in Stichtse Vecht heeft hij de gemeente op ludieke wijze leren kennen, namelijk door het volgen van de jaarlijkse open huizen route. Zo kon hij ongestoord de inwoners leren kennen en op zoek gaan naar een geschikt huis dat hij uiteindelijk samen met zijn vrouw vond in het buitengebied van Kockengen.

Burgemeester Marc Witteman zorgde ervoor dat de nieuwjaarsbijeenkomst werd vervangen door de midzomerbijeenkomst. De gemeente ging letterlijk van binnen naar buiten. Het feest moest buiten gevierd worden, tussen de inwoners. Rob Roos, fractievoorzitter Streekbelangen: "Marc kenmerkte zich door zijn openheid, deskundigheid, neutraliteit en slagvaardigheid. Niet alleen zijn stagelopen tijdens vakantieperiodes in een groot aantal winkels en bedrijven, maar ook huisbezoeken met etentjes bij meer dan honderd inwoners, maakte op mij grote indruk."

Steun

"Doordat hij mijn buurman is geweest, weet ik hoe hij van zijn woonplek in het buitengebied van Kockengen genoot. Ook weet ik dat hij veel steun heeft geput uit alle berichtjes, telefoontjes en kaarten van velen. Marc is naar mijn overtuiging als persoon en als bestuurder van grote waarde geweest voor veel mensen en voor onze gemeente als geheel."

Burgemeester Witteman wordt woensdag 2 januari in besloten kring gecremeerd.

Meer berichten