Karin is ouder én pleegouder. "We hadden nog ruimte in ons hart.'' Foto: Ria van Vredendaal
Karin is ouder én pleegouder. "We hadden nog ruimte in ons hart.'' Foto: Ria van Vredendaal (Foto: ria van vredendaal)

Pleegouder Karin: 'We hadden nog ruimte in ons hart'

Door Ria van Vredendaal

Maarssen - De woonkamer ademt een rust uit die je niet verwacht bij een groot gezin. Deels komt dit door de bijna even grote woonkeuken en de zeven slaapkamers, deels straalt Karin dat zelf uit. Karin en haar man Edwin zijn ouders van Fransiene en Roxanne (15), zoon Xander (13) en pleegouders van Ricardo (12) en Hassan (6). Tel daarbij twee honden op, en je hebt een huis vol.

 "Eerst zijn wij heel lang crisisopvang geweest'', kijkt Karin terug. ''Nu zijn we al bijna 10 jaar een pleeggezin en hebben we twee jongens in huis die hier opgroeien. Op de tweeling hebben wij best lang moeten wachten. Toen onze zoon eenmaal op de basisschool zat, had ik een lege-nest-syndroom. Mijn oudste broer was gehandicapt, dus het gezin waarin ik opgroeide was anders. Ik besefte dat ik daar veel van heb geleerd. We hadden nog ruimte in ons hart, daarom kozen we voor pleegzorg. Wij hebben een cursus gevolgd en kort daarna kwam ons eerste crisiskindje. Dit is altijd in overleg met de kinderen gegaan, maar dat was nooit een probleem. Als er een kind wegging was het meer de vraag 'bestellen we weer een nieuwe, mama?'. Ricardo is nu vier jaar in het gezin. Hassan kwam als baby van 10 dagen. Toen hij een half jaar oud was keek hij me aan, op dat moment werd ik zijn moeder. Hij heeft nog contact met zijn biologische ouders, maar vooral het contact met moeder is moeizaam. Hij noemt haar zijn buik-mama, ik ben zijn hartjes-mama. De vader komt altijd met gebak, die heet dan ook 'papa taart'. Daarnaast hebben we nog Rida. Ook hij kwam als baby en is meerdere keren teruggekeerd. Hij komt nu af en toe een weekend en in vakanties."

"De honden complementeren het gezin. Honden zijn net maatschappelijk werkers, daar kan geen therapeut tegen op. Momenteel zitten vier van de vijf kinderen in een toetsweek. De meiden zitten in hun eindexamenjaar, twee jongens in de brugklas. Dat is pittig. Voor steun kan ik terug vallen op een forum of op de Facebook-pagina voor pleegouders."

Er is een grote behoefte aan pleegouders. De Rading houdt op donderdag 15 november een vrijblijvende voorlichtingsavond. Info: www.rading.nl. Dat mogen ook singles zijn, of homoseksuele stellen. Opvang is ook mogelijk voor alleen weekenden of vakanties. De Rading biedt cursussen, en pleegouders krijgen één vast contactpersoon die eens in de 4 à 6 weken langs komt. Karin: "Je krijgt zoveel mogelijk informatie en je kunt altijd nee zeggen. Dat is ons één keer gebeurd. We hadden net de begrafenis van Edwin´s oma en het kon echt even niet. Ondanks de vergoeding, je wordt er niet financieel rijk van, maar het brengt je wel heel veel."

Meer berichten