Addy Akkermans, schoolleider CBS de Zilvermaan Bloemstede: 'We moeten iets doen aan het imago van het onderwijs.'
Addy Akkermans, schoolleider CBS de Zilvermaan Bloemstede: 'We moeten iets doen aan het imago van het onderwijs.' (Foto: )

'Onderwijs moet zichzelf aantrekkelijker maken'

Maarssen - Het nieuwe schooljaar is begonnen met een fors tekort aan leraren in het basisonderwijs. Dat is een gevolg van veel docenten die met pensioen gaan, maar ook van een beperkte instroom van Pabo-studenten. "Het imago van het onderwijs is niet al te positief, daar moeten we iets aan doen", zegt Addy Akkermans, locatieleider van basisschool de Zilvermaan in het Maarssense Bloemstede.

Ook op de Zilvermaan is het lerarentekort merkbaar. "We willen in het nieuwe kalenderjaar een extra kleutergroep opstarten, maar het aantal reacties op de vacature is nog niet overweldigend." Goed onderwijs begint met voldoende leraren en daar wringt al enige tijd de schoen. Er zijn te weinig aanmeldingen op de Pabo, daardoor kan het tekort dat ontstaat door de pensioengolf niet worden opgevangen. Bovendien verlaten mensen het onderwijs doordat ze bijvoorbeeld de werkdruk te hoog vinden.

"Ik denk dat wij als Vereniging Vechtstreek en Venen, waar de Zilvermaan deel van uitmaakt, en ik als locatieleider, het werken bij onze vereniging en op onze school aantrekkelijk moeten maken. Het basisonderwijs komt tegenwoordig veelal in de media door stakingen, de hoge werkdruk en een grote salariskloof met het voortgezet onderwijs, maar het is juist aan ons om te laten zien wat voor prachtig vak dit is", zegt Akkermans.

Als schoolleider is ze dagelijks bezig om het haar team zo aangenaam mogelijk te maken door een goede sfeer te creëren en de werkdruk zoveel mogelijk te verlagen. "Natuurlijk moeten we de hoge werkdruk niet ontkennen, maar ik vind wel dat alles wat je aandacht geeft, groeit. We kijken dus vooral hoe we zaken pragmatisch kunnen aanpakken."

Daarnaast ligt er een taak voor de overheid, vindt Akkermans, om de salariskloof te beslechten en ervoor te zorgen dat het onderwijs in Nederland op hoog niveau blijft. "Wij zijn een kenniseconomie en om dat te kunnen blijven, moeten we zorgen dat de basis stevig staat. De kinderen die vandaag op de basisschool rondlopen, zijn de mensen die onze samenleving en economie in de toekomst draaiende moeten houden. Te weinig investeren kan je op termijn duur komen te staan als samenleving."

Er zijn scholen waar vierdaagse lesweken ingevoerd zijn. Zo ver wil Akkermans niet gaan. "Dit soort oplossingen komt de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede." Er moet volgens haar meer nadruk worden gelegd op de inhoud van het vak docent. "Het is zo mooi om met de ontwikkeling van een kind bezig te zijn. Ik vind het een privilege om in het basisonderwijs te werken."

Meer berichten