Foto: Ria van Vredendaal
Foto: Ria van Vredendaal

De Kleine Marie viert 25-jarig bestaan

Door Ria van Vredendaal

Maarssen - Meestal twee keer per week komen ze bij elkaar in De Kleine Marie, de dagopvang van Maria Dommer. Ze drinken samen koffie, eten gezamenlijk een warme maaltijd, worden voorgelezen uit de krant, doen geheugenspelletjes, maar genieten vooral van de gezelligheid. Velen hebben al een respectabele leeftijd bereikt. De Kleine Marie bestaat 25 jaar en dat werd maandag gevierd.

De dagverzorging van Maria Dommer biedt uitkomst aan zelfstandig wonende bewoners van de gemeente Stichtse Vecht die door fysieke of geestelijke beperkingen minder buiten de deur komen. De Kleine Marie is gevestigd in de voormalige tuinderswoning van landgoed Doornburg, een sfeervol Rijksmonument op het terrein van Maria Dommer en bestaat al 25 jaar. Dat feit ging maandag niet onopgemerkt voorbij. In de ochtend werden de cliënten van alle dagen ontvangen met gebak en verzorgde Hoedenmuseum Andijk een leuke presentatie. 's Middags was er een high tea voor de dagbezoekers van de maandag, in bijzijn van directeur Pieter Appeldoorn en betrokken personeelsleden. Later in de middag werden alle chauffeurs en vrijwilligers in het zonnetje gezet, die de cliënten met de Activiteitenbus of lopend van en naar huis begeleiden.

Ook het Sinterklaas- en Kerstfeest wordt dankzij hen altijd uitgebreid gevierd. De cliënten zijn vol lof. Zo vertelt de 100-jarige mevrouw IJmker: ''Wat hebben we het hier goed! Een hoop gezelligheid, spelletjes, creatieve bezigheden en een drie-gangen diner. Het lijkt het Hilton wel!'' Sylvia, Truus en Ada zijn de vaste verzorgers van De Kleine Marie, die vijf dagen per week geopend is, en zeer betrokken bij hun groepjes. Sylvia: ''Na de maaltijd bieden wij de mogelijkheid om te rusten in één van onze relaxstoelen met eventueel een eigen gemaakte, van naam voorziene deken. En om het nog aangenamer te maken zijn er kussentjes en voetenbankjes. Het is zo fijn, dat wij als personeel volop aandacht kunnen geven aan de cliënten en gezellige activiteiten aan mogen bieden. Elk jaar wordt er een klanttevredenheidsonderzoek gedaan bij De Kleine Marie, en daar scoren we zeer goed op. Dit jaar hebben we zelfs de 100 procent gehaald. Daar mogen we met elkaar super trots op zijn. Een uitspraak van één van onze cliënten was: 'We gaan een dagje op vakantie als we naar De Kleine Marie gaan'. De medewerkers worden van dit soort uitspraken heel blij, en we genieten als onze cliënten het op deze manier zo ervaren bij ons. Er is veel veranderd sinds we op 4 november 1993 met twee bezoekers begonnen. Nu de mensen langer thuis moeten blijven wonen, neemt de zorgbehoefte toe. Er zijn ook meer specifiek geschoolde personeelsleden aangenomen, zodat somatische cliënten, cliënten met dementie en psychische problemen ook van de juiste zorg verzekerd zijn. Op termijn gaat De Kleine Marie verhuizen naar 'De Grote Marie', Maria Dommer. Ook daar zullen wij zorgen voor sfeer, gezelligheid en het bieden van allerlei activiteiten."

Meer berichten