Steek de handen uit de mouwen in de natuur tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 3 november. Foto: Allard Willemse
Steek de handen uit de mouwen in de natuur tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 3 november. Foto: Allard Willemse (Foto: Allard Willemse)

Samen aan de slag op Natuurwerkdag

Stichtse Vecht - Samen buiten aan de slag, dat kan op zaterdag 3 november op de Natuurwerkdag. In 2018 organiseert LandschappenNL de Natuurwerkdag voor de 18e keer op bijna 500 locaties door heel Nederland. Ook in Stichtse Vecht zijn vier locaties waar meegewerkt kan worden. Het is gezond, leuk en gezellig om buiten aan het werk te gaan tijdens de grootste vrijwilligersactie in het groen; zagen, snoeien en meer.

Op veel locaties worden speciale kinderactiviteiten georganiseerd, zodat het hele gezin kan meedoen. In de provincie Utrecht coördineert Landschap Erfgoed Utrecht meer dan vijftig locaties waar mensen mee kunnen doen. Meer informatie en aanmelden via: www.natuurwerkdag.nl.

Van 10.00 tot 15.00 uur is het mogelijk om mee te helpen bij de Loenderveense Molen. De Loenderveense plas is een schitterend natuurgebied waar Waternet ook een deel van het drinkwater voor Amsterdam en het Gooi zuivert. Doorgaans is dit gebied gesloten, een unieke kans dus.

De deelnemers gaan maaisel bij elkaar harken op het akkertje van de molen, om het vervolgens af te voeren per boot naar het Waternet-terrein. Ook kunnen ze legakkers schoon harken, en een slangenhoop van de ringslang openspitten om te controleren of er lege eieren zijn. Daarna wordt de hoop weer opgebouwd.

Langs de kabbelende Vecht, ten oosten van de historische kern van Breukelen, ligt de lieflijke buitenplaats Gunterstein. De lange laan van Gunsterstein, die ten noorden van het landhuis loopt, gaat verder over de Vecht en dient als zichtas op de kerktoren. Meehelpen kan van 10.00 tot 15.00 uur in het park of helpen de zichtlijnen van de lanen te herstellen door te zagen en snoeien en op te ruimen.

Van 10.00 tot 15.00 uur kan men ook meehelpen op natuurterrein Gravingen. Gravingen is een natuurterrein van 12 ha in de Molenpolder direct ten Noorden van de Maarsseveense plassen.

Het bestaat uit rietvelden, voormalige legakkers, trilvenen, moerasbossen en watergangen en wordt kleinschalig beheerd door leden van de naturistenvereniging 'Zon en Leven'. Op de Natuurwerkdag kan extra hulp prima gebruikt worden. In twee rietvelden verwijderen de deelnemers de opslag van wilgen. Dit gebeurt om ongewenste verbossing te voorkomen en zo de biodiversiteit te behouden. Ook wil men zoveel mogelijk doorzicht creëren. En er zijn lichte hooiwerkzaamheden. Polderreservaat Kockengen werd in 1979 aangelegd en heeft zich ontwikkeld tot een uniek natuurgebied. Kenmerkend zijn de vele rietorchideeën in de zomer en de zwarte stern-populatie. Op het terrein zijn diverse bosjes aanwezig die onderhouden moeten worden. De deelnemers gaan bomen en struiken afzetten om de vegetatie te verjongen.
Geïnteresseerd om samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag te gaan? Meer informatie en aanmelden via de website: www.natuurwerkdag.nl.

Meer berichten