Onderwaterwereld gevangen in muziek bij Concerten op de Berg

Nigtevecht - Hoe zou de onderwaterwereld klinken als je die in muziek zou kunnen vangen? Vanuit die gedachte schreef componiste Sylvia Maessen uit Nigtevecht het klassieke muziekstuk Colours of the Sea. Tijdens het openingsconcert van het tiende seizoen ‘Concerten op de Berg’ in Nederhorst den Berg wordt dit stuk voor het eerst in jaren weer ten gehore gebracht: “Als je goed luistert, dan hoor je allerlei verschillende soorten vissen voorbij zwemmen.”

De aanstaande uitvoering in Nederhorst den Berg is een bijna-primeur: slechts eenmaal eerder werd het stuk uitgevoerd, tijdens een feestelijke open dag van Herman van Veens Landgoed de Paltz in Soest. “Cellist Fred Pot vroeg me of hij dit stuk ten gehore mocht brengen”, vertelt Maessen. “Dat leek me natuurlijk hartstikke leuk.”

Filmmuziek

Oorspronkelijk was het muziekstuk bedoeld als filmmuziek, ter ondersteuning van een onderwaterfilm van Ed Snijders. “Als je goed luistert, dan hoor je allerlei verschillende soorten vissen voorbij zwemmen”, vertelt Maessen. “Grote vissen, kleine visjes. In hun eentje of in grote scholen. Soms heel stil, soms met veel gedoe.” Dat de film van Ed Snijders uiteindelijk nooit het levenslicht zag, verhoogt de exclusiviteit van het muziekstuk.

Voor het openingsconcert van het tiende seizoen Concerten op de Berg kozen de vier strijkers bijzondere en uiteenlopende muziekstukken. Daarbij viel hun oog al snel op Colours of the Sea van de componiste uit Nigtevecht.

Uitdagend

“Componeren voor vier dezelfde instrumenten is heel interessant, want je moet de vier gelijkwaardige stemmen op verschillende manieren behandelen”, legt Maessen uit. “Ze kunnen lange noten spelen, korte nootjes laten horen. Je kunt ze pizzicato’s (tokkelend) of glissandi (glijdend) laten spelen. Door die uiteenlopende speelmanieren wordt het heel uitdagend.”

2018 wordt een feestelijk lustrumjaar voor Concerten op de Berg. Voor alweer het tiende jaar wordt in de knusse Willibrordkerk in Nederhorst den Berg een serie concerten georganiseerd van hoog niveau. En voor dit speciale seizoen komen meerdere topmusici naar Nederhorst, onder wie het Noord Nederlands Cellokwartet.

Informatie

Kaarten voor de concerten zijn nu al te bestellen via www.concertenopdeberg.nl en kosten 17,50 euro. Kaarten voor het openingsconcert op 3 november zijn daarnaast ook verkrijgbaar bij Brinkers, Dammerweg 1 in Nederhorst Den Berg.

Meer berichten