Foto: Danny van der Linden

Straatvoetbal onverminderd populair in Stichtse Vecht

Door Danny van der Linden

Voetballende kinderen op straat: het is van alle tijden. Waar vroeger straatvoetbal werd gespeeld op pleintjes of nog niet zulke drukbezette straten, zijn het nu de voetbalkooien en diverse veldjes die door de jeugd worden gebruikt om een balletje te trappen en stiekem te dromen van een loopbaan als voetballer van FC Utrecht of Real Madrid.

Stichtse Vecht - Ook in de gemeente Stichtse Vecht zijn op meerdere plekken van dit soort voetbalveldjes waar jongetjes (en soms een enkel meisje) de meest spannende voetbalwedstrijden spelen. Dit straatvoetbal vormt vaak de bakermat van het vaderlandse topvoetbal. De grootste voetballers begonnen op straat. In het Amsterdamse Betondorp was het ooit een hele jonge Johan Cruijff die leerde voetballen op straat. En ook de basis voor het Nederlands Elftal dat in 1988 Europees kampioen was, werd op straat gelegd. Niet voor niets maakt de Johan Cruijff Foundation zich nog altijd hard voor het aanleggen van veilige trapveldjes voor de jeugd.

Ondertussen spelen Giovanni en Boy bijna dagelijks met vrienden op de vele veldjes die Maarssenbroek rijk is. "We voetballen eigenlijk op heel veel veldjes", zegt Giovanni. "We spreken vaak af met andere jongens uit de klas. De ene keer spelen we op het veld in het Park, de andere keer in Spechtenkamp of Zebraspoor." Het weer speelt volgens de jongens geen belangrijke rol. "Al vind ik het toch leuker om buiten te voetballen als het droog is", zegt Boy.

Beide jongens zouden geen nee zeggen tegen een carrière als topvoetballer. "Spelen in de Champions League is wel een droom", zeggen ze beiden. Volgens de jongens is Real Madrid de club van hun dromen, al neemt Giovanni ook genoegen met Paris Saint Germain. Toch zijn de jongen realistisch genoeg om te beseffen dat het waar maken van deze dromen maar voor weinigen is weggelegd. "Daarom doen we ook gewoon ons best op school", lachen ze met een knipoog.

Het grootste probleem met voetballen op straat is de overlast die buurtgenoten vaak ervaren. "Er vliegt weleens een bal over het hek", erkent Boy. "Maar dat heeft nog niet voor problemen gezorgd. Je moet ook goed uitkijken als de bal de straat op vliegt. We willen niet vervelend zijn, maar gewoon lekker voetballen."

Meer berichten