Er worden allerlei activiteiten gehouden tijdens de Nacht van de Nacht. Foto: Mel Boas
Er worden allerlei activiteiten gehouden tijdens de Nacht van de Nacht. Foto: Mel Boas (Foto: Mel Boas)

Ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht

Forten en waterlinies doven op zaterdagavond 27 oktober de lichten tijdens Nacht van de Nacht. Bezoek de forten en activiteiten die na zonsondergang worden georganiseerd, zoals excursies, sterren spotten, fakkels maken en silent disco. Kijk op forten.nl voor een overzicht van alle activiteiten.

Maarssen/regio - Lichten uit en kaarsen aan tijdens de Nacht van de Nacht, dat is de oproep die de Natuur- en Milieufederaties (NMF) samen met Stichting Liniebreed Ondernemen doet aan alle forten in Nederland. Op zaterdag 27 oktober wordt voor de 14e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd om aandacht te vragen voor energiebesparing en de schoonheid van de nacht.
Juke van Niekerk, directeur Stichting Liniebreed Ondernemen: "Wij vinden de Nacht van de Nacht een geweldig initiatief dat we graag ondersteunen. Enerzijds omdat forten die zo verscholen liggen voor de buitenwereld typische 'huizen van het donker' zijn waar het donker nog écht donker is. Anderzijds omdat we de duurzame exploitatie van forten ondersteunen. Dat resulteerde onder andere in duurzameforten.nl, een online advies site over duurzame toepassingen op en rond forten. Nacht van de Nacht zet het belang (en de pracht) van het donker weer even op de kaart."
Nederland telt 10 waterlinies; verdedigingslinies bestaande uit forten en bunkers met een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Eén daarvan 'De Stelling van Amsterdam' is sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed. En een andere grote waterlinie 'de Nieuwe Hollandse Waterlinie' is genomineerd voor de status van Werelderfgoed als uitbreiding op die Stelling van Amsterdam. Naar verwachting zullen deze twee linies in 2020 één groot Werelderfgoed vormen.
Er worden allerlei activiteiten gehouden. Ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de verhalenexcursie op Fort Maarsseveen. Misschien zie je wel uilen en vleermuizen. De excursie begint om 20.00 en duurt tot 22.00 uur. De start is aan de Herenweg 3 in Maarssen. Ook op Fort bij Vechten gaan de lichten uit. Lange gangen en spannende ruimtes, volg de kaarsenroute. Onderweg vertellen gidsen over de historie, de natuur en de dieren op het fort. Aanschouw de mooiste sterren via de telescopen. Leer alles over de sterren of nachtfotografie tijdens de twee workshops. Sluit de nacht af met de Silent Disco onder de sterrenhemel. De avond begint om 20.00 uur aan de Achterdijk 12 in Bunnik (vooraf reserveren is aan te raden voor de workshops en silent disco). Meer informatie over alle activiteiten is te vinden op: www.nachtvandenacht.nl.

Meer berichten