Een scout uit Maarssenbroek communiceert per radio met een leeftijdsgenoot uit Cardiff. Foto: Danny van der Linden
Een scout uit Maarssenbroek communiceert per radio met een leeftijdsgenoot uit Cardiff. Foto: Danny van der Linden (Foto: Danny van der Linden)

Via radio zoeken naar andere scouts

Door Danny van der Linden

Scouts van over de hele wereld legden afgelopen weekend contact met elkaar via radioverbindingen en internet op de jaarlijkse JOTA/JOTI. Ook Scoutingvereniging Marsua deed mee en zag kinderen contact leggen met collega-scouts aan de andere kant van de wereld.

Maarssenbroek - "Onder begeleiding van een zendamateur leggen kinderen contact met andere scoutinggroepen", legt Ingrid van der Velden-Paulussen uit. Zij is sinds twee als voorzitter van Marsua werkzaam. "Ik heb zelf vroeger aan scouting gedaan. Daarna was ik een hele lange tijd niet actief. Sinds mijn kinderen lid werden van Marsua, ben ik weer betrokken geraakt. Toen men op zoek was naar een voorzitter heb ik besloten die vacature te vervullen." Als voorzitter is Van der Velden voornamelijk bezig met de externe vertegenwoordiging van de vereniging, stippelt zij het beleid uit en wordt er veel overleg gepleegd.

De JOTA/JOTI is het favoriete evenement van vrijwilligster Sylvia Fransen. "De sfeer in de groep is ontzettend leuk. De kinderen zijn echt bezig met het contact leggen met anderen en komen zo tot leuke ontdekkingen", vertelt zij. Er deden dit jaar ongeveer vijftig deelnemers mee in Maarssenbroek. In een hoek zit een jongen met hulp van een zendamateur in het Engels in een microfoon te praten. Enthousiast kijkt hij op. "Ik heb gesproken met mensen uit Wales!" Eerder al legden kinderen contact met scouts uit Zweden, Engeland en zelfs Australië. Ook dichterbij huis worden contacten gelegd. "In heel Nederland wordt er over en weer met elkaar gecommuniceerd", zegt voorzitter Van der Velden. Tijdens het weekend sliepen de kinderen in tenten op het terrein van Marsua en werd er samen gegeten. "Vrijdagavond hebben we een dropping gedaan", vertelt Van der Velden die enthousiast het terrein laat zien. "Over de ophaalbrug ligt een stukje bos dat voor een deel van ons is. Daar kun je veel activiteiten organiseren." Speciaal is ook de klimmuur die is gebouwd door leden van de scoutingvereniging Marsua.

"Ondanks de moderne communicatiemiddelen vinden veel kinderen het toch nog leuk om ouderwets via de radio naar anderen te zoeken", zegt Fransen. Toch zijn er ook mogelijkheden om via internet contacten te leggen via een speciaal chatprogramma dat wereldwijd door scouts gebruikt wordt. De volwassen leden bezoeken elkaar in de avonduren.

Scouting Marsua is nog op zoek naar begeleiders. "Mensen hoeven geen achtergrond in de scouting te hebben", volgens Van der Velden. "Dat komt allemaal wel. Net als een cursus die aangeboden wordt." Vrijwilligers die het leuk vinden om met kinderen om te gaan en enthousiast zijn kunnen zich melden via info@scoutingmarsua.nl of binnenwandelen in het clubgebouw aan de Floraweg.

Meer berichten