Een feestelijk gezicht, weer twee molens in werking, de rode Wipwatermolen Polder Buitenweg en de molen Polder Westbroek. Oud-Z. Foto: Ria van Vredendaal
Een feestelijk gezicht, weer twee molens in werking, de rode Wipwatermolen Polder Buitenweg en de molen Polder Westbroek. Oud-Z. Foto: Ria van Vredendaal

Komend weekend Open Monumentendag.

STICHTSE VECHT – Ook in Stichtse Vecht is er dit jaar op 8 en 9 september weer ruim aandacht voor Open Monumentendag. 'In Europa' is dit jaar het landelijke thema en in onze gemeente wordt dit thema toegespitst op de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Verschillende monumenten van de NHW zijn komend weekend te bezoeken.

Geen enkel verhaal over Europa is volledig zonder stil te staan bij de vele oorlogen die er zijn gevoerd tussen de Europese staten. Nadat Napoleon in 1815 definitief verslagen was, besloot Koning Willem I om de bestaande Hollandse Waterlinie uit te breiden en Utrecht hierin op te nemen. Zo ontstond de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waarvan een belangrijk deel binnen de gemeente Stichtse Vecht ligt.

Waar niet vermeld zaterdag van 11.00 – 16.00 uur.

Maarssen: rondleidingen door Goudestein 11.00 – 16.30 uur, 14.00 uur lezing over de geschiedenis van Goudestein. Ensemble Clamore speelt 17e en 18e eeuwse barokmuziek. Bezichtiging Heilig Hart Kerk, toren en carillon. Rondleiding Dorpskerk, bespeling van het Meere-orgel, speurtocht voor de kinderen. Bezichtiging en exposities Zaalkerkje van de Gereformeerde Gemeente Kerkweg. Oude gemaal Bethunepolder aan de Machinekade kleine fototentoonstelling. Fort Maarsseveen te bezichtigen Cultuurkantine open. Polderwachter Marcel Blekendaal vertelt alles over de groepsschuilplaats bij Geesberge.

Oud-Zuilen: Slot Zuylen, rondleidingen, café, tuin en winkel open tot 17.00 uur. Begraafplaats Oud-Zuilen met bijzondere familiegraven. Slotkapel Oud-Zuilen te bezichtigen van 13.00 tot 16.00 uur met het pijporgel uit 1898. Rondleidingen Poldermolen Westbroek en Wipmolen Buitenweg 10.00 – 17.00 uur, ook op zondag.

Tienhoven/Oud-Maarsseveen: Molen De Trouwe Wachter en gerestaureerde sluis zijn te bezoeken. Protestantse Kerk 10.30 – 15.00 uur. Streekmuseum Vredegoed geopend met daarachter het Zoddenpad.

Breukelen: Buitenplaats Boom en Bosch en de tuin zijn te bezichtigen. Opengesteld: Johannes de Doperkerk, Pieterskerk, Pauluskerk. Kortrijkse Molen te bezichtigen, rondleidingen Kasteel Nijenrode en bezichtiging van het kasteelpark.

Nieuwer ter Aa: Dorpskerk uit 1475 open voor bezichtiging.

Kockengen: Abrona Kunst Horeca in de voormalige gereformeerde kerk.

Loenen aan de Vecht: Kerkplein, diverse activiteiten, waaronder beklimming van de kerktoren. Rondleidingen door Korenmolen De Hoop en pannenkoek eten, ook op zondag van 10.30 – 17.00 uur. Loenderveense Poldermolen.

Loenersloot: Kasteelpark Loenersloot toegankelijk, beide dagen van 8.00 – 20.00 uur.

Vreeland: Rondwandeling door het dorp. Nederlandse Hervormde Kerk expositie van een Vreelandse kunstenares, 12.00 – 16.00 uur. Korenmolen De Ruiter geopend.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie: Fort Nieuwersluis, Fort Nigtevecht, beide dagen 10.00 – 17.00 uur, drankjes en versnaperingen, met nieuwe forten-fietsroute.

De afsluiting van deze Open Monumentendag is zaterdag bij Goudestein in Maarssen, waar om 17.00 uur de Bronzen Troffel wordt uitgereikt voor de mooiste restauratie van het afgelopen jaar in de gemeente.

Dit jaar zijn er maar liefst zes genomineerde projecten: de herbouw van de afgebrande molen Buitenweg in Oud Zuilen, de restauratie van de tuinmuur en de ijskelder van Doornburgh, de restauratie van Dorpsstraat 3 in Loenen, het herstellen van de originele toegangspartij en uitdiepen van het souterrain van Zuylenburgh, de restauratie van het koor van de hervormde kerk in Loenen en de restauratie van de oranjerie van Nijenrode. Stuk voor stuk bijzondere projecten waar veel tijd, liefde, vakmanschap, betrokkenheid en geld in is gaat zitten. Voorafgaand aan de uitreiking zal een concert worden gegeven door OrveO, de muziekvereniging uit Loenen/Vreeland. Zij sluiten hiermee hun muzikale dagtoer langs diverse locaties aan de Vecht af. Iedereen is van harte welkom bij het concert en de prijsuitreiking.

Door Ria van Vredendaal

Meer berichten