Dorpskerk Maarssen vanuit de lucht.
Dorpskerk Maarssen vanuit de lucht. (Foto: Marlies Loorbach)

'De kunst van het leven' en 'Een open monument' tijdens Open Monumentenweekend

STICHTSE VECHT - Waarom wel in het buitenland Cultureel Erfgoed (o.a. monumentale kerken en orgelconcerten) bezoeken en niet in Stichtse Vecht? Tijdens het Open Monumentenweekend, zaterdag 8 en zondag 9 september zijn het kerkplein en de deuren van de Dorpskerk (Kerkweg 19) Maarssen geopend. Het thema “In Europa” sluit aan bij het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Vele gemeenteleden van wijkgemeenten De Ark, Ichthus en Ontmoetingskerk, en anderen, dragen zaterdag 8 september, tevens Nationale Orgeldag, met diverse activiteiten een steentje bij. Zondag 9 september zijn er, evenals in andere kerken/gebouwen in Europa, twee kerkdiensten. Iedereen is op beide dagen van harte welkom in de Dorpskerk, het oudste monument van Maarssen.

Idee om bijvoorbeeld eens samen met (klein)kinderen één van de twee nieuwe speurtochten Dorpskerk aan de hand van de 10 “karakteristieken” Dorpskerk te doen of gratis oude munten te laten te taxeren? Interessant te zien hoe de Dorpskerk al bijna 500 jaar velen verbindt, o.a. via de fam. Huydecoper (Burgemeesters Amsterdam) de plaatsen Maarssen en Amsterdam. Ook nieuw dit jaar “Orgelconcerten door de Europese eeuwen heen” met o.a. Bach, Reger, John Stanley, Mendelssohn en bekende volksliederen begin 20e eeuw, die veelal door schoolmeesters zijn gemaakt. De “Dorpskerk oliebollen” worden ambachtelijk bereid maar op=op. Vooraf bestellen kan via de website of koster Henk Zijlstra, tel. (06) 519 17 002.

Programma zaterdag 8 september 
Op het kerkplein
10:00 - 16:00 uur: verkoop ambachtelijk “Dorpskerk oliebollen” en gratis “Koffie en meer”
In de Dorpskerk
10:30 - 16:00 uur: twee nieuwe speurtochten Dorpskerk, rondleidingen aan de hand van de 10 “karakteristieken” Dorpskerk, taxeren oude munten/sieraden door register taxateur Hans Jongeling, foto’s, kaarsen en oude ansichtkaarten, aquarellen Dorpskerk van schilder P.J. Lutgers (1808-1874) tentoongesteld (met dank aan Galerie Pygmalion Maarssen) en Tafel Dorpskerk o.a. “In Europa-Roemenië”
“Orgelspel Meere orgel door de Europese eeuwen heen”
11:00 - 12:00 uur: Wilco Gijzen / Coen Rebel trompet (17e - 18e eeuw: Psalmen en Bach Toccate in D)
13:00 - 14:00 uur: Daan Weenk (19e - 20e eeuw: Mendelssohn en bekende volksliederen)
15:00 - 16:00 uur: Jaap Hoeflaken (21e eeuw: improvisaties Martin Mans/Gert van Hoef/Jan Zwart)

Programma zondag 9 september 
10:00 uur - kerkdienst wijkgemeente Ontmoetingskerk, voorganger ds. P.G. Vellekoop
Thema: “De kunst van het leven”, n.a.v. Prediker 9: “Doe wat je hand te doen vindt” . Koffiedrinken na de dienst
18:30 uur - kerkdienst wijkgemeente Ichthus, voorganger ds. G.J. Codée
Thema: “Een open monument”, n.a.v. Johannes 3: “Ik ben de weg”. Zangdienst m.m.v. Muziekgroep Gideon

Restauratie en onderhoud Meere orgel
De Dorpskerk wordt door de Prot. Gemeente Maarssen beheerd. Recent is de restauratie, o.a. een nieuw transeptraam en nieuw voegwerk aan de kerkhofzijde, afgerond. Door tegenvallers, o.a. nieuwe koperen hemelwaterafvoeren, bedragen de kosten uiteindelijk 145.000,-- euro, ruim 10% meer dan begroot. De helft van het bedrag wordt gesubsidieerd en de andere helft wordt bijeengebracht door de Prot. Gemeente Maarssen, o.a. met acties die worden gehouden. Het monumentale Meere orgel heeft vorige maand nog groot onderhoud gehad door fa. Flentrop te Zaandam.

Dorpskerk sponsors
Mooi dat de Dorpskerk al vele jaren trouwe sponsors heeft en er ook dit jaar weer nieuwe zijn bijgekomen. Dit zijn veelal plaatselijke ondernemers, maar ook enkele daarbuiten. M.n. voor de Oranjebraderie Dorpskerk worden geheel belangeloos goederen of diensten ter beschikking gesteld. De Open Monumentendag wordt al een aantal jaren gesponsord door Bakkerij Olink, Bonhof Bloemen, Studie Begeleidingsinstituut (SBI) Douma uit Maarsen, Schulp Vruchtensappen uit Breukelen en zelfs Fortuin Dockum uit Dokkum met Wilhelmina pepermunt. Als dank voor het sponsoren worden door de Dorpskerk sponsors bestelde oliebollen gratis bezorgd, weliswaar alleen in Maarssen-Dorp. Voor meer info Open Monumentendag Dorpskerk en het complete Programma “Orgelconcerten door de Europese eeuwen heen” zie website Dorpskerk Campus www.dorpskerkmaarssen.nl.

Meer berichten