Bewoners van de Heycop gaan vrijdag weer naar huis.
Bewoners van de Heycop gaan vrijdag weer naar huis. (Foto: )

Genieten van de goede zorgen

Door Joke Stapper

Vrijdag weer naar huis

De ophaalbrug van Nyenrode staat omhoog, de luiken van het kasteel aan de Straatweg krijgen een nieuwe verflaag en staan de meeste kamers leeg nu het ook op de Business University vakantie is. Toen bleek dat de bewoners van het Heycop in Breukelen niet naar hun appartementen konden terugkeren na de brand op 31 juli 's avonds, kwam er bericht dat er plaats was voor een aantal bewoners in het Plesman hotel op het landgoed Nijenrode.

breukelen - In eerste instantie werden de mensen opgevangen en ondergebracht bij familie. Toen bleek dat het langer zou gaan duren voordat men zou terugkeren naar het eigen appartement werd aan ruim twintig ouderen opvang geboden in het Plesman hotel.

Hotelgasten

Op het terras bij het hotel zit een groepje 'hotelgasten' aan tafel. De dames De Boer, Van Essen en Roon hebben het zichtbaar gezellig met elkaar. Mevrouw Roon: "In het Heycop kennen we elkaar niet allemaal, maar nu hebben we goed contact. Kijk hier naast me zit mevrouw De Boer, ze is net als ik ook vijfennegentig."

Geen last

Ondanks de hoge leeftijd van de dames hebben zij niet heel veel last meer van de brand. Hoewel het lastig is om te gaan met de onzekerheid over de terugkeer naar hun appartement zien ze ook wel de goede kanten van de opvang. Mevrouw van Essen, die al twintig jaar in 't Heycop woont vertelt dat ze het verblijf in het hotel als een vakantie ervaart. "We hebben het hier zo goed, alles wordt bij ons gebracht. Er wordt echt goed voor ons gezorgd".

Vlaai

Er komt een bezoekmedewerkster vanuit de kerk langs om te kijken hoe het gaat en Piet de Jong, mantelzorger van één van de andere bewoners schuift gezellig aan voor een praatje. Ondertussen wordt door vrijwilligers koffie en thee rondgedeeld met een stuk vlaai. Mevrouw de Boer heeft de brand wel van heel dichtbij meegemaakt. Ze was als een van de eersten getuige bij toen ze de kamer van haar appartement opende zag ze veel rook. Direct waren er brandweermannen om haar uit haar benarde positie te halen.

De ruim 120 bewoners van seniorencomplex 't Heycop in Breukelen keren vrijdagmiddag naar huis. Daarmee komt een einde aan een periode van ruim twee weken dat zij elders werden onder gebracht, na de brand op maandagavond 31 juli. Alle woningen zijn gereinigd en het pand voldoet eind van de week weer aan alle veiligheidseisen. De brandweer controleert woensdag het complex definitief op veiligheid. De terugkeer van de bewoners wordt vrijdagmiddag gefaseerd uitgevoerd.

 

De komende dagen kunnen de ouderen nog genieten van elkaars gezelschap en de goede zorg die ze krijgen.

Meer berichten