Egbert Schoenmaker aan het orgel van de Jacobuskerk te Zeerijp.
Egbert Schoenmaker aan het orgel van de Jacobuskerk te Zeerijp. (Foto: )

Egbert Schoenmaker even terug

BREUKELEN - De bekende organist Egbert Schoenmaker komt vrijdag 10 augustus (12.45 uur) het wekelijkse marktconcert spelen in de Pieterskerk te Breukelen. Dan is hij voor even terug waar hij, in de jaren 70, begon als organist in de Pieterskerk met het net gerestaureerde Bätz-orgel als instrument.

Als Twentenaar had hij orgel gestudeerd in Utrecht, Arnhem en Amsterdam, en al hield hij van het Bätz-orgel, zijn hart bleef trekken naar het oosten van het land. Hij is daar 30 jaar organist geweest van het Epmann-Orgel (1812) in de Simon & Judaskerk in Ootmarsum. En verder naar het oosten: tot 2012 was hij als Orgelrevisor voor de Lutherse Landeskirche Hannover verantwoordelijk voor het diocees Osnabrück van de Lutherse Kerk. Hij is nog steeds zeer actief als pedagoog; hij leidt veel leerlingen op als 'Organist im Nebenamt' (kerkorganist). Regelmatig concerteert hij in binnen- en buitenland.

De toegang van het concert is vrij; na afloop is er een collecte. Moet u eerder weg, dan kunt u uw gift in de kleurrijke doos deponeren. Ter bestrijding van de onkosten. Egbert Schoenmaker speelt op het kleine Hess-kabinetorgel (dat immers het grote orgel vervangt tijdens de restauratie ervan), onder andere muziek van Tielman Susato (dansen), Pachelbel (3 Magnificat-fuga's), Martini (Trio in G) en Georg Böhm (Capriccio in d). Een rijk geschakeerd programma met verrassende muziek. Wees welkom!

Meer berichten