Frank Schneider
Frank Schneider (Foto: J. Schneider)

Wat biedt het eerste Marktconcert?

BREUKELEN - De organist van het eerste Marktconcert dit jaar in de Pieterskerk te Breukelen, is onze dorpsgenoot Frank Schneider. Werzaam als predikant, heeft hij ook als musicus ons wat te vertellen. Wat gaat hij doen op het Hess-kabinetorgel?

Wel, hij opent met een rustig stuk, een voorspel. In de rechterhand kabbelen akkoordnoten, in de linkerhand klinken kleine motiefjes die steeds grotere sprongen maken. Even is het drama, daarna keert de rust weer. Het was Praeludium Nr.1 van Bach, uit zijn bundel: 'Het goedgestemde klavier'.

Daarna klinken er weer een paar akkoordnoten, waarna er ineens een zangrijke melodie in de ruimte zweeft. Het is een Elevatione van Frescobaldi; het moet de geest verheffen wanneer brood en wijn worden getoond tijdens de mis. Maar het is ook krachtig en vreugdevol, blij. Blijheid ook in het volgende stuk van Wesley, een lekker ritmische Gavotte, stevig en vrolijk. Na deze dansende gavotte komt er een rustig voortgaand speelstuk van diens landgenoot Stanley, 'slow' - met als verrassing een bruisend tweede deel, 'allegro', samen: Voluntary II uit opus V. En wie wil het Largo van Handel niet nog eens een keer horen? Xerxes, vorst van Perzië, bezingt er de groene bladerkroon van een plataan, en de tere schoonheid van diens schaduw. Tijd weer voor wat speelsheid: een zonnige, aardse Gavotte van Camidge - waarschijnlijk een première voor Breukelen, in ieder geval voor de steller van dit stukje. Als afsluiting twee ernstige stukken, waarbij ernstig niet hetzelfde is als saai! Ze zijn van Boëllmann, in zijn tijd - hij werd slechts 35 jaar - een zeer geliefd organist-componist. Weer klinkt er een zoete melodie, als tijdens het Offertoire brood en wijn plechtig aan de gemeente getoond worden, en weer breekt de vreugde door dthet er is: eerst Moderato, dan Allegro!

Het eerste concert is vrijdag 6 juli en wordt gegeven door Frank Schneider; het begint om 12.45 uur en duurt ongeveer 30 minuten. Vrije toegang, vrijwillige bijdrage welkom. De kerkdeuren gaan open om 12.15 uur; na het concert blijft de kerk geopend tot 16.00 uur. Het concert van 13 juli wordt gegeven Johan Erné, vaste organist van de Pieterskerk.

Meer berichten