Klavier, registerknoppen en sierbord van het kabinetorgel
Klavier, registerknoppen en sierbord van het kabinetorgel (Foto: Cathie Schrier)

Toch weer marktconcerten in de historische Pieterskerk

BREUKELEN - Muziekliefhebbers en kerkgangers weten dat het ‘het grote orgel’ uit de Pieterskerk weg is. Boven de preekstoel gaapt een groot gat. De leegte wordt een beetje verdoezeld wordt door het gordijn dat ervoor gespannen is. Het gordijn, waarmee de organist zich ’s winters de kou van het lijf houdt … Heerst er nu dan ook muzikale koude in de Pieterskerk? Nee, gelukkig niet, al zal iedereen blij zijn als de ‘oude Bätz’ weer terug is: de organisten verrichten weliswaar wonderen bij het begeleiden van de gemeentezang, de lage tonen van de Bätz worden zeker gemist.

Maar kijk eens naar het kabinetorgel dat hem vervangt. O.k., de trommel en trompet op het sierbord boven de toetsen maakt hij niet echt waar … het is en blijft een kabinetorgel, een instrument om in een kamer (een kamer van het formaat ‘kleine zaal’, dat dan weer wel) muziek te maken.

En met dit Hess-orgel, uitgeleend door de firma die het grote orgel in oude glorie gaat herstellen, kan een organist uit de voeten, ook al zit er maar één handklavier op. Want, van vier registers (register = groep pijpen met dezelfde soort klank) kan de lage kant en de hoge kant apart gebruikt worden. En dan er is er ook nog het opgewekte Prestant-register, dat vooraan staat, zoals zijn naam al zegt.

Genoeg mogelijkheden om zowel virtuoze capriolen uit te halen, als om gevoelige, verstilde momenten te creëren - genoeg om muziek te maken.
Het is wel zaak om niet ver van het orgel te gaan zitten: de stoelen voorin de kerk en de banken vooraan zijn de beste plaatsen.

De concerten worden door professionele organisten gegeven op elke vrijdag van juli en augustus' ze beginnen om 12.45 uur en duren ongeveer 30 minuten. Vrije toegang, vrijwilllige bijdrage welkom.

Openstelling historische Pieterskerk te Breukelen in juli en augustus: iedere vrijdag van 12.15 tot 16.00 uur. Het kerkinterieur wordt gerekend onder de 100 mooiste van Nederland. vrij toegankelijk. Het eerste concert is vrijdag 6 juli en wordt gegeven door Frank Schneider.

Meer berichten