Paul stelt vragen, maar de kinderen weten inmiddels alles over de keuken. Foto: Marcel Heunks
Paul stelt vragen, maar de kinderen weten inmiddels alles over de keuken. Foto: Marcel Heunks

Hoe heurt het eigenlijk? Etiquetteles voor groep 6

De meeste horecagelegenheden zijn op woensdagochtend rond een uur of 11 rustig. Zo niet bar bistro Paolo's uit Loenen aan de Vecht. Het krioelt er van de kinderen uit groep 6 van de plaatselijke basisschool. Waarom zij rond deze tijd in een bar bistro te vinden zijn? Ze krijgen etiquetteles.

Door Marcel Heunks

LOENEN - Eigenaar Paul heeft eerder in de klas een theorieles gegeven. Nu is het tijd voor de praktijk en waar kan dat beter dan in de bar bistro zelf. Samen met mede-eigenaar Marije en hun personeel staat hij klaar om de kinderen te helpen bij tafeldekken, uitserveren, servetten vouwen en koken.

"Deze lessen dienen twee doelen", zegt Marije. "Het is natuurlijk leuk om de kinderen bekend te maken met het horecavak, maar het is vooral leuk en goed om de kinderen bij te brengen dat bij het sociale verkeer regels horen. In een restaurant, of het nu een eetcafé of een sterrenrestaurant is, geldt hetzelfde. Je leert daardoor hoe je in je verdere leven met andere mensen om moet gaan. Ook in onbekende situaties."

Zware borden

De klas wordt in vier groepjes verdeeld. De groepjes rouleren telkens. Als de kinderen oefenen met het tillen van borden, blijken ze leeg al behoorlijk zwaar. Zeker als ze ook nog eens hun arm moeten strekken om er 2 borden op kwijt te kunnen. Gelukkig blijven alle borden heel en lopen ze uiteindelijk als volleerde obers met drie borden tegelijk door de zaak.

Ondertussen wordt er druk gewerkt in de keuken en in de pizzabakkerij. Wanneer aardappels in drieën moeten worden gesneden, roept één van de kinderen: "Hé, dat is een breuk." Zo langzamerhand begint het lekker naar pizza te ruiken. De lange tafel waaraan de kinderen straks zitten om te genieten van hun zelfgemaakte lunch, ziet er steeds chiquer uit: mooi gevouwen servetten, vaasjes met plantjes en glazen om door een ringetje te halen.

En de juf?

En passant leert de juf ook nog iets. "Ik wist niet dat er zelfs regels waren voor het eten van aardappels. Nu weet ik precies hoe ik een pieper moet eten." Zodra de pizza's binnenkomen proberen de kinderen het nog even netjes te houden, maar al snel zijn ze de regels voor even vergeten.

Meer berichten