Foto: Ilse Brasjen

Grote rekendag op Jenaplanschool 't Bontenest

MAARSSEN - Op woensdag 28 maart 2018 stond Jenaplanschool ’t Bontenest in het teken van De Grote Rekendag. Het thema van deze dag was ‘de school als pakhuis’. Het doel van de dag was kinderen onderzoekend te laten rekenen. Zelf ontdekken kan namelijk mooie inzichten opleveren. Alle groepen, van de kleuters tot de bovenbouw, deden er vol enthousiasme aan mee. De dag begon met een gezamenlijke opening in de kuil. Hier werden kratten met teksten erop gesorteerd, genummerd en gestapeld. Uiteindelijk kwam daar, met hulp van kinderen, een slogan uit: ‘Samen leren met een lach, hoera de grote rekendag’.

In de groepen 1 en 2 begon de Grote Rekendag met een gesprek over de meubels en materialen in de klas, zoals lijmpotjes, stoelen, tafels en dergelijke. Er werden vragen gesteld zoals: ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle kleutergroepen evenveel materialen krijgen?’. De rest van de dag stond in het teken van het tellen van de materialen in de klas. Daarnaast was er een circuit waarbij kinderen rekenspellen konden spelen.

In de groepen 3 en 4 gingen de kinderen bezig met inventariseren. Dit werd onder andere uitgevoerd in de vorm van een circuit. Daarnaast werden er pakjes bezorgd op het schoolplein en werden er rekenspellen gespeeld.

In de groepen 5 en 6 werd nagedacht over hoe een verhuizing slim, soepel en snel uitgevoerd kan worden. Deze antwoorden werden verwerkt in een kort verslag. Begrippen zoals gewicht, volume, handig inpakken en stapelen kwamen onder andere aan bod. De oplossingen werden aan elkaar gepresenteerd. Tot slot is er een verhuistip-top-tien gemaakt.

In de groepen 7 en 8 stonden verhuisdozen centraal. De kinderen hebben in groepjes zelf onderzoeksvragen bedacht bij verhuisdozen en vervolgens hebben ze een mini-onderzoek uitgevoerd. De resultaten zijn in een verslag verwerkt en vervolgens in de klas gepresenteerd.

Aan het einde van de dag hebben de groepen bij elkaars werk gekeken. Er is enorm veel nagedacht, onderzocht en gerekend. Al met al een geslaagde rekendag!
Bent u op zoek naar een basisschool en wilt u meer informatie en sfeer komen proeven op 't Bontenest? Neem contact op met de schoolleider, Roxanne Linnekamp, om vrijblijvend een afspraak te maken.

Meer berichten