De eerste zakken gaan over de toonbank.
De eerste zakken gaan over de toonbank. (Foto: José Loermans)

Minder verpakkingen? Brood Nodig!

STICHTSE VECHT - In Stichtse Vecht is deze week de actie Brood Nodig van start gegaan. Een van de initiatiefnemers, José Loermans, wil mensen bewust maken van hoe zij op een hele makkelijke manier minder afval kunnen produceren.

"Net als veel anderen scheid ik mijn afval" aldus José Loermans. Ondanks dat mijn papier in de papierbak gaat, het plastic in de plasticcontainer en oud textiel naar de Kringloopwinkel, het blijft veel afval. Ik ben twee jaar geleden begonnen met een poging om mijn berg wegwerp verpakkingen te reduceren. Want minder verpakkingen betekent minder volle containers. Ik laat bij de bakker ons brood in een katoenen zak doen. En bij de groentenboer doe ik een deel van mijn groenten in katoenen zakken die ik gemaakt heb van oud textiel."

Afgelopen vrijdag en zaterdag zijn de eerste zakken verspreid over een aantal winkels in Stichtse Vecht. De deelnemende winkeliers willen laten zien dat ook zij het belangrijk vinden dat onze afvalberg kleiner wordt. Door het gebruik van een duurzame zak worden heel wat papieren en plastic zakken uitgespaard. De broodzakken kosten 1 euro per stuk en gaan jarenlang mee. De groentenzak wordt gemaakt van oud textiel en kost 50 cent. Werkt u mee aan het verminderen van de afvalberg? Koop zo'n zak bij een van de deelnemende winkels: in Breukelen bij Deli Saison, Bakkerij Brokking, en Wereldwinkel in Breukelen en in Maarssen bij de Wereldwinkel.

Meer berichten