Logo vechtstroom.nl


Vera Vandervesse weet wat eenzaamheid is. "Ik heb mijn eenzaamheid van 30 jaar weten te overwinnen, die verhalen hoor je nauwelijks." Foto: Ria van Vredendaal
Vera Vandervesse weet wat eenzaamheid is. "Ik heb mijn eenzaamheid van 30 jaar weten te overwinnen, die verhalen hoor je nauwelijks." Foto: Ria van Vredendaal

Eenzaamheid kun je overwinnen

De Week van de Eenzaamheid, de laatste week van september, is al weer even voorbij, voor een jaar. Maar niet voor de Maarssenbroekse Vera Vandervesse.

Door Ria van Vredendaal

MAARSSENBROEK - Na een zeer ongelukkige jeugd, geestelijke mishandeling thuis, jarenlang gepest op school en seksueel misbruik, met dientengevolge een verleden als psychiatrisch patiënt, weet Vera Vandervesse alles van eenzaamheid. Openhartig vertelt ze ''Mijn eenzaamheid heeft zeker 30 jaar geduurd en is nog altijd een taboe. Maar ik heb dat na een lange strijd weten te overwinnen, en díe verhalen hoor je nauwelijks. Terwijl het meer prikkelt als je iemand hoort die er ook uitgekomen is."

"Als ik met mijn verhaal anderen kan helpen, het uit de taboesfeer kan halen en anderen kan stimuleren die eerste stap te maken, dat men over eenzaamheid durft te praten, daar doe ik het voor.''

Tekenend voor taboesfeer

Tekenend voor de taboesfeer is juist de Week van de Eenzaamheid. In Maarssenbroek werd op diverse wijze aandacht besteed aan deze week. Het Kom Erbij Festival had tal van activiteiten en koffie-huisbezoeken waarvoor men zich aan kon melden. Niemand heeft zich aangemeld en sommige activiteiten werden minder goed bezocht dan verwacht.

Het vrijwilligersnetwerk Kom Erbij in Maarssenbroek is juist in het leven geroepen om mensen te ontmoeten. Elke drie maanden geven zij een informatieboekje uit met vele activiteiten, verkrijgbaar op tal van openbare locaties.

Niets om je voor te schamen

Vera: ''Eenzaamheid kan iedereen overkomen en is niet iets waar je je voor moet schamen. Eenzaamheid gaat vaak over ouderen, maar treft net zo goed jongeren en komt in vele vormen voor."

"Het kan onderdeel zijn van een rouwproces, de dood van een dierbare, een scheiding, een verlies van vriendschap. Een sociaal isolement, je eenzaam voelen omdat het je niet lukt om vriendschappen te sluiten, kan te maken hebben met je karakter of met gebeurtenissen uit het verleden. Gepest te zijn geweest of misbruikt. Bij emotionele eenzaamheid heb je wel mensen om je heen, maar je hebt het gevoel niet met hen verbonden te zijn.

Zelf stappen ondernemen

Mijn ervaring is, je moet ervan uitgaan dat een ander jouw eenzaamheid niet kan oplossen. Ook al heb je weinig energie, angst voor het onbekende, je moet zelf stappen nemen. Mensen komen niet aan je deur."

"Het is een kwestie van heel veel moed bij elkaar verzamelen en toch die stap nemen om er op uit te gaan. Zelf zag ik al een tijdje de lamellen van mijn overbuurvrouw langer gesloten dan normaal. Met mijn hart in de keel heb ik aangebeld om te vragen of alles wel goed was met haar. Ze bleek een hernia te hebben, en een voorzichtige vriendschap ontstond. Het hielp me over de streep om contact te maken."

"Er worden veel activiteiten en cursussen georganiseerd, maar ik adviseer kleine stapjes te nemen. Doe eens een eenmalige workshop waar je na één keer ook weer makkelijk mee kunt stoppen, bezoek eens een koffieochtend.''

Taboeparels

Eenzaamheid is één van de Taboeparels waar Vera zich mee bezig houdt. ''Taboeparels zijn net oesters; het taboe is de schelp en elke parel is een levenservaring. Pijnlijke ervaringen maar één voor één zijn het ervaringen die gehoord mogen worden.'' Lees meer op www.taboeparels.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox