Logo vechtstroom.nl


Stuart Mathie aan de slag als 'head pro'' bij golfclub Old Course Loenen.
Stuart Mathie aan de slag als 'head pro'' bij golfclub Old Course Loenen. (Foto: Ruud Taal)

Een Schot in Loenen, de bakermat van golf

LOENEN - Begin december gaat de Schot Stuart Mathie aan de slag als ‘head pro’ bij golfclub Old Course Loenen. Daarmee worden Loenen aan de Vecht, waar in 1297 voor het eerste ‘colf’ werd gespeeld, en Schotland, dat de ontwikkeling van het moderne ‘golf’ claimt, op een een wel heel bijzondere manier met elkaar verbonden. De bekende slogan over de golfsport, ’Born in Holland and made in Scotland’, krijgt daarmee een wel heel toepasselijke, zij het omgekeerde, betekenis.

“In Schotland is golf een echte volkssport. Vanaf mijn zesde stond ik elke dag op de baan. Iedereen speelt daar met iedereen. Golf is echt mijn lust en mijn leven. Ik werd pro in Glasgow totdat Phil Helsby, tegenwoordig directeur van golfbaan The Dutch, me in 1994 vroeg om drie maanden les te komen geven op de Wouwse Plantage. Maar ik ben nooit meer uit Nederland weggegaan. Golfen .... en een vrouw hielden me hier," aldus Stuart Mathie in perfect Nederlands.

Stuart Mathie houdt zichzelf, naast het lesgeven, in topvorm door veel toernooien te spelen. Zijn lijst met successen is lang; in 1998 werd hij zelfs Open Strokeplay-kampioen van Nederland. Stuart daarover: “Door die contacten met andere professionals blijf ik op de hoogte van de nieuwste technieken en ontwikkelingen in de golfsport. Sinds een half jaar woon ik in Vreeland dus Old Course Loenen, met een uitdagende golfbaan, een prachtig clubhuis en een gezellig restaurant, is een heel logische uitdaging voor me.”

Met de komst van Stuart Mathie - en collega pro Bonne Blaauw aan zijn zijde - zal de golfschool van Old Course Loenen het hele jaar door, zeven dagen per week, geopend zijn; voor leden en niet-leden, jong en oud. Ook de competitieteams hoopt hij met speciale trainingen op een nog hoger niveau te brengen. Daarnaast biedt hij de mogelijkheid tot clubfitting, het vervangen van grips en spikes en - zeer actueel - een ‘winter-APK’ van mens en materiaal. “Maar ook zal ik tijdens de Heren- of Damesochtend af en toe een kijkje in de baan nemen om her en der een adviesje te geven. Ook evenementen en fun-wedstrijden staan op zijn lijst met voornemens. Een beetje reuring in de club kan nooit kwaad. Golf is immers een sport van gezelligheid en plezier!”

Meer berichten

Shopbox