Logo vechtstroom.nl


Gert van Es (69) werd geboren in Utrecht en woont in Breukelen, waar hij 'altijd al wat mee had'. Hij heeft zijn sociale gezicht van thuis meegekregen. "Mijn ouders gaven me wijze lessen mee."
Gert van Es (69) werd geboren in Utrecht en woont in Breukelen, waar hij 'altijd al wat mee had'. Hij heeft zijn sociale gezicht van thuis meegekregen. "Mijn ouders gaven me wijze lessen mee."

Vrijwilliger van de week: 'Voor ouderen leuke dingen doen'

Vrijwilligers zijn onmisbaar in onze samenleving. Deze week zetten we Gert van Es in het zonnetje.

BREUKELEN - Gert van Es heeft iets met Breukelen. Zelfs toen hij in Utrecht woonde ging hij graag met zijn gezin naar Breukelen om er te wandelen, te winkelen of op vrijdag naar de markt te gaan. Alweer heel wat jaren geleden kwam het gezin van Es in Breukelen wonen en konden contacten met dorpsgenoten worden uitgebreid. Er was al een lijntje met de voetbal doordat Van Es scheidsrechter was bij vv Nijenrodes.

Oliebollenactie

Gert van Es is een bescheiden man. De tekst over hem als vrijwilliger moet dan ook min of meer neutraal blijven, vindt hij. Anderen vinden die houding niet nodig. Een collega van de oliebollenactie vertelt over de oliebollenactie. Door contacten met ondernemers in Breukelen wist Van Es sponsoren te verwerven om zakken oliebollen uit te laten delen aan bewoners in verzorgingshuis de Aa.

Van Es: Harrie van der Klauw, voormalig eigenaar van restaurant de Herbergh, is jaren geleden met deze actie begonnen. Het leek me vorig jaar eigenlijk leuker om niet alleen de bewoners van de Aa, maar ook de mensen die in 't Heycop wonen te tracteren". Het lukte dan ook om daar een sponsor voor te vinden. "Maar natuurlijk doe ik het niet alleen; er zijn anderen die misschien wel veel meer doen dan ik. Waarom vraag je die er niet bij?"

Kleine donaties

Deze keer ga ik niet langs bij de grote sponsoren", meldt Gert van Es. "Ze zien me aankomen, dat kan ik niet ieder jaar doen. De meesten schoten ook al eerder te hulp toen we een uitstapje maakten naar Fc Utrecht". Dus bedacht Van Es dat er ook een kleine donatie kan worden gedaan zodat het uitdelen van oliebollen toch kan doorgaan.

Hij laat twee enveloppen zien die hij zojuist heeft gekregen van wasserij 't Heycop en Expert Breukelen met een gift van ieder vierentwintig euro.

"Voor ouderen leuke dingen doen, dat is waar ik blij van word." In april ging hij met twee bussen vol senioren naar het voetbalstadion in Utrecht. "Wat kan ik ervan genieten als ik een opa zie met z'n kleinkind die samen mee gaan en genieten van een potje voetbal".

Van Es heeft zijn sociale gezicht van thuis meegekregen, meent hij zelf. "Mijn ouders gaven me wijze lessen mee." Ook anderen wijst hij graag op hun verantwoordelijkheid om iets te doen voor mensen die het minder goed getroffen hebben.

Bezig zijn voor anderen

"Ik ga het iets rustiger aan doen", meldt Van Es. "Ik heb prioriteiten voor mezelf gesteld. Het bespreken van eenzaamheid bij ouderen, daar kun je iets aan doen".

Nadat hij die opmerking gemaakt heeft wordt hij alweer enthousiast over acties die kunnen worden ondernomen om ouderen uit hun isolement te halen. En natuurlijk gaat hij dan naar dorpsgenoten om te vragen of ze wat willen sponsoren. Hij kan het niet laten; het zit hem in het bloed om bezig te zijn voor anderen.

Door Joke Stapper.

Meer berichten

Shopbox