Logo vechtstroom.nl


Het Taalhuis Stichtse Vecht zet zich in voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Foto: PR/Bibliotheek AVV
Het Taalhuis Stichtse Vecht zet zich in voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Foto: PR/Bibliotheek AVV

Taalhuis helpt mensen die moeite hebben met lezen en schrijven

Het Taalhuis Stichtse Vecht zet zich in voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. "Iedereen verdient het om te kunnen lezen en schrijven.''

Stichtse Vecht - Marina (52) ging naar de huishoudschool en kreeg een gezin. Haar man deed de administratie. "Boodschappen doen was een ramp. Als een merk van verpakking veranderde, was ik de klos. Dan kon ik het niet meer vinden en nam ik maar helemaal geen koffie mee naar huis. Ook was mijn wereld erg klein."

"Het lukte me niet om straatnamen in te voeren in de navigatie. Ik durfde dus nooit ver van huis te gaan.''

"Maar het allerergste vond ik dat ik geen bijsluiters kon lezen. Mijn kinderen hadden toen ze klein waren last van zware astma, maar ik wist niet zeker of ik ze wel de juiste hoeveelheid medicijnen toediende. Ik zat bijna wekelijks op de astmapoli."

Verborgen

Dit verhaal toont dat het leven lastig is als je moeite hebt met lezen en schrijven. Soms zijn de taalproblemen bekend, maar vaak zijn problemen verborgen. "Iedereen verdient het om te kunnen lezen en schrijven. Ook in Stichtse Vecht zijn inwoners die moeite hebben met de taal. Het Taalhuis Stichtse Vecht kan hen helpen.''

In Stichtse Vecht zijn verschillende mogelijkheden om te oefenen met lezen en schrijven. Het Taalhuis kent deze organisaties en helpt bij de doorverwijzing. Een aantal mogelijkheden op een rijtje: Taal+ biedt twee keer per week klassikaal taalonderwijs. De taalklassen zijn ingedeeld op niveau. De lessen zijn in Maarssen.

Prago verzorgt lessen in Breukelen (Bonifatiushuis) en in de bibliotheek in Maarssenbroek. Bij deze lessen ligt de nadruk vooral op individuele begeleiding van de deelnemers. Daarnaast zijn er één op één taaltrajecten met een taalvrijwilliger via het Taalhuis.

"Wilt u zelf uw formulieren kunnen invullen? Zelf een mailtje kunnen schrijven? Kent u iemand die beter wil leren lezen, schrijven of spreken. Kom (samen) naar de bibliotheek. De medewerkers helpen u graag verder. Samen wordt bekeken waar men moeite mee heeft en wat de beste manier is om te oefenen.''

Meer informatie en aanmelden kan ook via taalpunt@bibliotheekavv.nl. Het Taalhuis Stichtse Vecht is een samenwerking van Bibliotheek Angstel Vecht en Venen en Welzijn Stichtse Vecht.

Meer berichten

Shopbox