Coby van der Kleij is al 18 jaar vrijwilliger bij de Zonnebloem in Loenen aan de Vecht. Daar komen rond de 60 mensen naar de activiteitenmiddagen. Foto: Joke Stapper
Coby van der Kleij is al 18 jaar vrijwilliger bij de Zonnebloem in Loenen aan de Vecht. Daar komen rond de 60 mensen naar de activiteitenmiddagen. Foto: Joke Stapper
Vrijwilliger van de Week

'We zijn op zoek naar chauffeurs voor de Zonnebloem'

Vrijwilligers: onmisbaar in de samenleving. Deze week zetten we Coby van der Kleij in het zonnetje.

VREELAND - De vrijwilliger van deze week is er één van de lange adem. Al 18 jaar is Coby van der Kleij actief betrokken bij de Zonnebloem in Loenen aan de Vecht, die onlangs haar 20-jarig jubileum vierde. In haar huis aan de Boterweg in Vreeland vertelt ze hoe ze er toe kwam om vrijwilliger bij deze organisatie te worden. "Ik woonde in Kortenhoef en wilde me aanmelden bij de plaatselijke afdeling van de Zonnebloem. Om verschillende redenen werkte dat toen niet."

Coby werkte destijds bij de bakker in Vreeland. Toen ze rond '86 met haar man Bert en hun zonen naar Vreeland verhuisde kwam er een vacature bij de Zonnebloem in Loenen aan de Vecht en zo brak voor haar het juiste moment aan om zich aan te melden als vrijwilliger.

"De meeste vrijwilligers hebben een lijstje met mensen die regelmatig bezocht worden", vertelt ze over haar vrijwilligerswerk. "Ik bezoek, voorafgaand aan een activiteit, de mensen persoonlijk en breng ze op de hoogte van het programma. Vaak ga ik dan na enkele dagen nog eens langs om te vragen of degene naar de activiteit gaat. Op deze manier worden de deelnemers regelmatig bezocht."

In 't Web

Uit Loenen komen zo'n 60 deelnemers naar de activiteitenmiddagen, uit Vreeland rond de 14. Doordat de meerderheid dichtbij woont worden deze in 't Web gehouden. De mensen uit Vreeland worden door vrijwilligers met de auto naar Loenen gebracht. Dat wordt steeds lastiger, omdat er chauffeurs uitvallen. "We zijn dan ook op zoek naar mensen die ons daarbij willen helpen".

Naast de hand- en spandiensten bij de activiteitenmiddagen heeft Coby een rol in het bedenken van het programma. "Eigenlijk willen de mensen vooral gezellig koffiedrinken en praten met elkaar". Toch wordt steeds geprobeerd om een leuk en afwisselend programma samen te stellen. "Muziek; er was een rondvaart op de Vecht of er komt een dansgroep optreden. Ook de bingo is erg in trek".

"De invulling van de middagen is een uitdaging want we willen de kosten laag houden. Het is belangrijk dat iedereen die dat wil mee kan doen aan de activiteiten. De kosten mogen geen belemmering zijn."

Zonnebloem Loenen

In veel plaatsen in Nederland is een afdeling van de Zonnebloem. Voor informatie over activiteiten in Loenen aan de Vecht kunt u kijken op www.zonnebloem.nl/loenen-a-d-vecht. Om u aan te melden als deelnemer of als vrijwilliger kunt u bellen met  Jan Mulder. Telefoonnummer 0294- 234827.

Meer berichten