Logo vechtstroom.nl


Mirjam van Ee bij het hijsen van de zeilen. Foto: Joke Stapper
Mirjam van Ee bij het hijsen van de zeilen. Foto: Joke Stapper
Vrijwilliger van de Week

Mirjam van Ee: betrokken leider

Breukelen - "Voordat je op pad gaat, ga je eerst verhalen", luidt de opdracht van Mirjam van Ee aan haar pupillen. We staan aan het begin van een middag op het water. Gestart wordt er vanaf Jachthaven Ruimzicht nabij De Strook in Breukelen. Voordat het zover is wordt, zoals altijd bij aanvang van een activiteit de vlag gehesen en de wet uitgesproken. Het is de laatste zaterdag dat de waterscouts van de Jan Campertgroep met elkaar het water op gaan. Vanaf volgende week zal de zaterdag groep hun activiteiten aan de wal uitvoeren.

Door Joke Stapper

"Hidde, houdt de paal vast en laat vooral niet los", vervolgt Mirjam. Ze heeft bij de start van de zeiltocht haar handen vol aan het instrueren van haar groep. Twee jongens zitten er in 'onze' boot, één van de vier die vandaag het water op gaan. Julia gaat als assistente mee. Zij zit inmiddels in de laatste klas van het voortgezet onderwijs en scheelt maar een paar jaar met de jongens. Zoals veel jongeren is zowel Julia als Mirjam opgegroeid met de scouting. "De zaterdag houd je gewoon beschikbaar voor scoutingactiviteiten. Dat geldt ook voor de eerste week van de zomervakantie. dan is er het scoutingkamp." Mirjam studeert in Leiden Pedagogische Wetenschappen, maar komt ieder weekend terug naar Maarssen.

De zeilen worden vastgemaakt voor het eerste deel van de tocht. "Willen jullie roeien of wrikken?" vraagt Mirjam aan de jongens. Op de plas aangekomen wordt het grootzeil uitgerold en de fok komt op stuurboord. Wanneer we echt van wal gestoken zijn vertelt Mirjam over de doelstellingen. "Scouting is vooral leuk. Je moet er plezier in hebben. Het leren van nieuwe dingen is bijkomstig. Ik houd erg van de afwisseling en het steeds opnieuw bedenken van uitdagende activiteiten die jongeren op het water en aan land kunnen uitvoeren."

De kinderen kunnen, spelenderwijs, van alles leren. De watergroep begint in het winterseizoen met het volgen van instructies op het gebied van zeilen. We zijn bij de vierde plas aangekomen wanneer Mirjam de jongens vraagt hoe je kunt zien of er een windvlaag op komt zetten. Jasper en Hidde weten het al en kunnen me uitleggen dat je goed naar de golven moet kijken. Wanneer er de structuur ervan verandert, kan er sprake zijn van een windvlaag. Dan moet je de zeilen goed vasthouden.

Regelmatig wordt er gewaarschuwd dat we overstag gaan. Gelukkig maken we geen ongelukken met de gijp mee. Het begeleiden van de groepen zit Mirjam in het bloed. De vier zeilboten zetten koers naar het eiland De Meent. Daar wordt tijd genomen voor een glas sap en iets om te snoepen. Ook is er tijd om even lekker uit te razen door middel van een spel. Dan nog een uurtje zeilen, de boel opruimen. De komende weken worden de boten klaargemaakt voor de winter, maar de scouts gaan gewoon door. "Er is altijd wat te doen voor een waterscout."

Meer berichten

Shopbox