Logo vechtstroom.nl


De vijf geridderden samen met burgemeester Witteman. Foto: Marcel Heunks
De vijf geridderden samen met burgemeester Witteman. Foto: Marcel Heunks (Foto: Marcel Heunks)

Vijf brandweerlieden geridderd

Breukelen - Liefst vijf keer mocht burgemeester Witteman afgelopen zaterdag de voor veel mensen inmiddels bekende tekst "het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om…" uitspreken. Vijf leden van de brandweer in Breukelen werden voor hun langdurige verdiensten geridderd met de koninklijke onderscheiding die hoort bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Door Marcel Heunks

Het ging om Ries Bode, John Heus, Herman Hogendoorn, Evert Lijcklama à Nijeholt en Anton Reijmerink. Gezeten op een klassieke brandweerauto werden ze binnengehaald door een haag van brandweermannen in volledige uitdossing en een enorme hoeveelheid familie en vrienden. Door dit grootse onthaal duurde het even voordat ze keurig op een rijtje stonden en de burgemeester het woord kon nemen. Voor allen had hij een persoonlijke tekst en daarna werd de onderscheiding opgespeld.

Bij elkaar hebben deze vijf mannen meer dan tweehonderd jaar brandweerervaring. Ze zijn allen begonnen in 1974 of 1975. Behalve het bestrijden van branden en het verlenen van hulp en advies bij vragen rondom veiligheid, hebben ze natuurlijk ook hun persoonlijke inbreng. Zo onderscheidt Ries zich door zijn hoge mate van verantwoordelijkheidsgevoel en heeft hij als bestuurslid van het verenigingsbestuur ingezet voor het welzijn van de vrijwilligers van de brandweerpost. John is een echte allrounder en beheerst alle facetten binnen het korps: van manschap, chauffeur, pompbediende en bevelvoerder tot aan schipper. Daarnaast is hij ook vele jaren lid geweest van de technische commissie binnen de post.

Gedurende zijn lange staat van dienst heeft Herman als manschap, chauffeur en pompbediende, maar ook als officier van dienst in een leidinggevende rol, deelgenomen aan vele uiteenlopende incidenten. Daarbij was voor hem de nazorg voor de vrijwilligers met een traumatische ervaring na een incident een belangrijke taak. Evert heeft na zijn opleiding tot hoofbrandwacht eveneens zijn papieren gehaald om chauffeur en pompbediende te zijn. Daarnaast is hij 25 jaar penningmeester geweest van de barcommissie en twintig jaar bestuurslid geweest van de vrijwillige brandweervereniging. Anton neemt na 43 jaar trouwe dienst afscheid. In die tijd heeft hij de rol van manschap vervuld, maar ook die van pompbediende en is later onderbrandmeester geweest. Hij heeft vele jaren de functie van bevelvoerder vervuld. Tevens is hij een aantal jaren jeugdleider geweest.

De burgemeester sloot af met de terechte woorden: "Zij hebben veel betekend voor de veiligheid van Breukelen."

Meer berichten

Shopbox