Logo vechtstroom.nl


Column: Wat een engerds!

Toen ik zaterdag zag dat er van het aankondigingsbord van Halloween in mijn wijk Spechtenkamp alleen nog een restje houten palen over was, dacht ik aan baldadige jeugd. Later bleken er ook in Fazantenkamp, Kamelenspoor en Zebraspoor borden, banners en spandoeken verdwenen te zijn, Halloween-versierselen in particuliere tuinen vernield te zijn. Kortom: een gerichte actie.

En hoewel het mijn feestje niet is en ik ook niet van enge films hou, Halloween is duidelijk bezig Nederland te veroveren en ik heb al jaren een grote bak vol snoep klaar staan op 31 oktober. Liever een treat dan een trick, wat mij betreft, en de griezels zijn onder hun schmink en verkleedkleren gewoon mijn gezellige buurtkinderen. Net als Moederdag is Halloween de zee overgewaaid, en wordt in Nederland steeds populairder. De naam is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen.

De Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. Men geloofde dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. In de 9e eeuw vermengde dit zich met het Christelijke Allerzielen, dat heiligen uit het verleden herdenkt. Christenen gingen in lompen gehuld de dorpen rond en bedelden om zielencake, om de verwanten van de schenker zijn opname in de hemel te bespoedigen.

Hekserij, occulte praktijken en toverij worden door de Bijbel echter strikt verboden. En wellicht wringt daar de schoen, Streng gereformeerde gemeenschappen in ons land zijn minder blij met de opmars van het Halloweenfeest. Maar ik ben me van geen zwartekousengemeenschap bewust in het wereldse Maarssenbroek. Die tegen inenten zijn, tegen een vrouw in een spijkerbroek, praktiserende homo's, leven zonder televisie en zonder zicht op de hedendaagse samenleving. Ik zie ze ook geen rondje Maarssenbroek doen, gewapend met een zaag en bijl. Dat is pas eng! Dus voor ieders gemoedsrust, heb het lef en maak jezelf kenbaar. Dan kunnen we erover praten. Lost wellicht veel misverstanden op.


Ria van Vredendaal, riav.vredendaal@ziggo.nl

Meer berichten

Shopbox