Logo vechtstroom.nl


Teuntje Vos (rechts) tijdens de koffie-ochtend bij de Buurtkamer in het Dorpshuis in Vreeland. "Gewoon een pot koffie zetten, de deuren openen en zorgen dat het hele dorp het weet." Foto: Joke Stapper
Teuntje Vos (rechts) tijdens de koffie-ochtend bij de Buurtkamer in het Dorpshuis in Vreeland. "Gewoon een pot koffie zetten, de deuren openen en zorgen dat het hele dorp het weet." Foto: Joke Stapper
Vrijwilliger van de Week

Verbinding tussen dorpsgenoten

Vreeland - Teuntje Vos (73) uit Vreeland heeft een volle week, maar een interview voor de Vechtstroom past er nog wel bij. We spreken af in het Dorpshuis in Vreeland, waar ze deze ochtend aanwezig zal zijn bij de Buurtkamer. Het doel van de Buurtkamer: zorgen voor verbinding tussen dorpsgenoten.

Door Joke Stapper

Eerst haalt ze een mevrouw op uit Loenen die er graag bij wil zijn, omdat ze zich verbonden met Vreeland voelt. Om kwart voor elf worden we door gastvrouw Dinie voorzien van een kop koffie en kunnen we van start. Inmiddels zijn er rond de twintig gasten aan verschillende tafeltjes geanimeerd in gesprek. Jong en oud: oma's met hun kleinkind, jonge moeders en senioren. Oud-Vreelanders en nieuwkomers.

Waar het soms moeilijk lijkt om verbinding tussen dorpsgenoten tot stand te brengen, lijkt het vanzelfsprekend dat het Buurtkamer een succes is. Ik vraag Teuntje naar haar rol daarin. "Sinds een tijdje ben ik aangesloten bij het bestuur van de Sterren van Vreeland. In een brainstormsessie werden plannen bedacht om het Dorpshuis een meer centrale rol te geven. Toen het plan ontstond om een Buurtkamer op te richten in Vreeland zijn we redelijk voortvarend aan de slag gegaan. Annelies Weijschede heeft veel voorwerk gedaan. We zijn met de groep naar verschillende locaties, waaronder Baambrugge, gaan kijken hoe zij de dorpskoffie-ochtenden hebben georganiseerd."

Nadat het bestuur besloot om door te gaan met het plan zouden ze er niet te lang erover te praten, maar gewoon te beginnen. "Het is een kwestie van gewoon een pot koffie zetten, de deuren te openen en te zorgen dat het hele dorp het weet", vat Teuntje Vos de gang van zaken kort en bondig samen.

Door middel van flyers werden de dorpsgenoten op de hoogte gesteld en tijdens de eerste Buurtkamer kwamen er rond de vijftig mensen op de koffie. Er bleken voldoende vrijwilligers beschikbaar te zijn om bij toerbeurt aanwezig te zijn en koffie te schenken, zodat bezoekers zich welkom voelen. Mensen die geen vervoer hebben worden op hun verzoek opgehaald. "Blijkbaar voldoet het aan een behoefte", verklaart Teuntje Vos het succes tot nu toe. "Het kost niet zo verschrikkelijk veel tijd. Het staat allemaal niet zo vast; je kunt gewoon binnenlopen tussen tien en twaalf om een kop koffie te komen drinken."

Teuntje Vos woont sinds 12 jaar in Vreeland. Vrijwel direct werd ze gevraagd voor verschillende activiteiten in het dorp. "Doordat ik met de hond wandelde heb ik snel mensen leren kennen. Toen werkte ik nog." Twee dagen in de week past Teuntje op haar kleinkinderen in Utrecht en Haarlem. "Ik kom uit een gezin van actieve mensen en gelukkig heb ik veel energie om dingen aan te pakken. Bovendien organiseer ik graag."

Al vele jaren kookt Teuntje samen met Marjolein Oldenkamp een keer of drie per jaar voor een groep dorpsgenoten in de Til. Onlangs kwam ze op een tentoonstelling Peter Nagtegaal tegen die haar vroeg om taalmaatje te worden. Ook daar zei ze geen nee tegen. Integendeel: "Ik voel me een begenadigd mens dat ik zoveel kan en zoveel mag."

Meer berichten

Shopbox