Logo vechtstroom.nl


Derde boek over boerderijen: stapel foto's en vele verhalen rijker

Maarssenbroek - Hoe kom je op het idee om je elf jaar lang bezig te houden met het schrijven over boerderijen? Want dat deed Henk Blaauw, met zijn serie 'Verdwenen en Bestaande Boerderijen'. ''Een hele leuke en interessante periode uit mijn leven, met heel veel bezoekjes en veel, heel veel kopjes koffie.''

Door Ria van Vredendaal

In deel één behandelde hij de boerderijen in Maarssenbroek, in deel twee waren de boerderijen in Maarssen en Oud-Zuilen aan de beurt, en nu in het laatste en derde deel gaat het over boerderijen in Tienhoven, Oud-Maarsseveen en de Bethunepolder.
Maar om bij het begin te beginnen: ''Het idee ontstond in 2006, als bestuurslid van de Historische Kring Maarssen. Deze Kring was in 1972 opgericht, juist toen men begon met Maarssenbroek te bouwen. Van Maarssen-dorp en omringende kernen hadden we direct al best veel materiaal. Foto's, documenten en beschrijvingen uit het verleden. Van Maarssenbroek hadden we helemaal niets. De boerderijen daar hadden plaatsgemaakt voor de bouw van Maarssenbroek.''

"Ik bedacht me dat de oorspronkelijke bewoners op leeftijd kwamen, en besloot me hierin te verdiepen voor de historie niet meer te achterhalen was. In twee jaar tijd ben ik de hele provincie doorgetrokken om vroegere bewoners te spreken en archieven door te spitten. Overal werd ik met open armen ontvangen en kwam ik met een stapel foto's, kaarten en vele verhalen rijker weer terug. Mijn boek hierover kwam in 2009 uit. Deel 2 verscheen in 2014, en nu dan het derde deel om de serie compleet te maken.'' Ook dit deel over Verdwenen en Bestaande Boerderijen in Tienhoven, Oud-Maarsseveen en de Bethunepolder is weer een historische werk, waar ontelbare uren speurwerk in zitten.

Het boek op A4 formaat met harde kaft telt 434 pagina's met gegevens van de bewoners en vele foto's, geeft de lezer een unieke kijk op het boerderijleven van vroeger. Het wordt uitgegeven in een beperkte oplage van 800 exemplaren, gedrukt door Drukkerij aan de Vecht, gefinancierd door de HKM.

Vrijdag 27 oktober reikt Henk Blaauw het eerste exemplaar van zijn boek uit aan Co Grootendorst, om 15.30 uur in Paviljoen De Wilgenplas aan de Maarsseveensevaart 7c in Maarssen, waar het boek tot 17.30 uur verkrijgbaar is. Belangstellenden zijn vanaf 15.00 uur van harte welkom.

Het boek kost 30 euro en zal ook te koop zijn bij de schrijver zelf via tel.: 0346-562425), Bert de Ruiter tel.: 0346- 563599, bij Bruna in het dorp, de Primera-winkel in Bison Shopping Center en de Dorpswinkel Kastanjehoeve in Tienhoven.

Meer berichten

Shopbox